TBDY 2018 Deprem Derzi Hesaplaması
Bu yazı ile size TBDY 2018 4.9.3.1-4.9.3.2 maddelerine göre toplam deprem derzi (dilatasyon) hesabını basitçe anlatacağım.
TBDY 2018 Deprem Derzi Hesaplaması aşağıda gösterildiği gibi açıklanmaktadır;
Farklı bir projede ui(x) değerinin kat içinde değerlerin aralıklarının çok fazla olması durumunda ui(x) değerlerinin ortalamasını almak daha akıllıca olur.
Yine yapılan tek tarafından bitişik nizam projede komşu parselde henüz yapı yapılmamış olmasından dolayı, kat döşemelerinin aynı katta olmaması durumu oluşabileceğinden güvenli tarafta kalıp (b) bendine uyularak ;
α= 0.5 (R/I) formülü kullanılmıştır.
Yapı Süneklik Düzeyi Yüksek Betonarme Çerçevelerden oluştuğu için R=8 olarak alınmıştır.
Yapı Konut türü bir yapı olduğundan I = 1 olarak alınmıştır.
Yapı Yüksekliği = 14.75 metredir.
ui(x) = 21,32 mm
(21,322+21,322)0.5 * 0.5*(8/1) = 120,6 / 2 = 60,3 mm
4.9.3.2 Maddesine Göre;
14.75 metre yükseklik için 3+1+1+1=6 cm olarak bulunur.
6.03 cm > 6 cm olduğundan Yapının bitişik taraflarında 7 cm derz bırakılması uygundur.
Hesaplar hazırlamış olduğum ekteki excel dosyasında mevcuttur. Siz de kendi örneklerinizi tablo üzerinden deneyebilirsiniz.
TBDY 2018 Deprem Derzi Hesaplama
Görsel TBDY 2018’den alınmıştır. TBDY 2018’e buradan indirebilirsiniz.
Veysel Nejat Sarıcı
İnşaat Mühendisi
0505 048 94 05
TBDY 2018 ile ilgili diğer içeriklerimizi incelediniz mi?
Sanal Şantiye sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.






Bilgi için çok teşekkür ederim.
Peki maksimumu kullanmaz isek idecad hesap raporunda her kat için iki Ui değeri veriyor. Bunların ortalamalarını mı alacağız?
Tam olarak formülü anlayamadım. Ui değeri yer değiştirme ise, formül DD=Ui*alfa mıdır? (Excel de Bina yüksekliği de var.) Bilgi için teşekkürler.
Öncelikle sorularınız için teşekkür ederim. İlk sorunuzu cevaplayacak olursam dilatasyon derzi dilatasyonla ayrılmış yapılarda ve bitişik nizam projelerde ortaya çıkar. Bu yüzden dilatasyonu hangi yönde yapacaksanız o yönün ortalamalarını almak daha mantıklı olur. Formül ise Yönetmelikte açıkça belirtiliyor. Yerdeğiştirmelerin karelerinin toplamının karekökü olacaktır. Örnek verecek olursam yer değiştirme 15 mm olsun.
(15^2+15^2)^0.5 = 21.23 mm daha sonra bu değeri a katsayısı ile çarpacağız. a katsayısı ise genellikle yanda inşaa edilen yapı (bitişik nizamlarda) kat seviyeleri aynı olmaz. a= 0.5 (R /I) Tamamı yüksek sünek kolonlardan oluşan konut türü yapımız olduğunu varsayalım. R=8 I=1 buradan a = 0.5 (8/1) = 4 olarak bulunur. Son olarak bu sayıyı göreli ötelememin karelerinin toplamının kareköküyle çarparsam 4*21.23 = 84.92 mm olarak sonucu bulurum. Ancak bu bulduğum yapının iki tarafında bulduğum toplam bırakılacak derz miktarıdır. Yani tek tarafta bırakmam gereken toplam derz miktarı 84.92/2=42.46 mm olarak bulunur.
Ancak yönetmelik diyor ki; 4.9.3.1’e göre ve 4.9.3.2’ye göre elverişsiz olanı seçin (Excelde bu yüzden Yapı Yüksekliği var.) Daha önce deplasmana göre 4.2 cm dilatasyon derzi buldum. Ancak Yapımın Toplam Yüksekliğinin 15 metre olduğunu varsayarsam ilk 6 metre için 3 cm kalan 9 metre için 3 cm derz bırakmam yani toplam 6 cm derz bırakmam gerekiyor. 6cm>4.2cm Dilatasyon derzi 6 cm olarak her iki tarafta da bırakılmalıdır.