Yanlış Meslek Seçimi
Yanlış meslek seçimi ile ilgili, meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz ?Para bizim için ne kadar önemlidir ? Ailemizin mi yoksa bizim mi tercihlerimiz daha önemli ? Çok para çok huzur demek mi ?
Maalesef toplumumuz da meslek seçimlerini sanki bir araba yada ev seçer gibi seçiyoruz. Hangi şehirde, hangi üniversitede veya hangi bölümü okuyacağımıza kendimiz değil de etrafımızda bizimle ilgili yorum yapan herkesin ortak fikirleri sonucu karar veriyoruz. Ailemizin veya yakın çevremizin fikirlerini almalıyız elbette fakat bu fikirler bizim için ancak birer taslak olmalıdır. Unutulmamalıdır ki kişi yaptığı seçimle ömür boyu kendisi yüzleşecektir, bu sebepten ötürü meslek seçimi gibi hayati bir konuda en çok kendimizin fikir ve görüşleri önemlidir.
Meslek seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz ?
Seçtiğimiz mesleğin veya okuduğumuz bölümün ilk önce ne kadar gelirinin olduğu ile ilgileniyorsak eğer, yaptığımız veya yapacağımız seçim bizi mutluluğa ulaştırması tamamen şansa kalmış demektir. Para bizim için ilk önceliğimiz yada tek kriterimiz olduğu sürece evet belki çok para elde edebiliriz, lakin çok para=huzur değildir. Bizim kaçırdığımız nokta işte tam da burası.
Meslek seçimi yaparken ilk olarak kendimize “Ben bu işi severek yapabilir miyim?” sorusunu sorarak içten bir yanıt aramalıyız. Daha sonra “Benim bu işe yatkınlığım nedir?” diye sormalıyız. Bizler meslek seçerken bu soruları kendimize sormadıkça ve kendi kriterlerimizin neler olduğunu, neleri iyi yapıp yapamayacağımız hakkında fikir sahibi olmadıkça doğru meslek seçimi yapmış sayılmayız.
Üniversite tercihleri yaparken nelere dikkat etmeliyiz ?
Üniversite birinci sınıftayken hocalarımızın birkaçı öğrencilere sormuştu : “Neden inşaat mühendisliği veya neden bu bölüm?” İnanın birçok öğrencinin verdiği cevap şöyleydi :“Hocam aslında ben bu üniversiteyi ve inşaat mühendisliğini istemiyordum 25 tane tercih yaptım arada burası denk gelmiş.”
Üzücü fakat acı bir gerçek var ki birçok üniversite öğrencisi seçtiği veya okuduğu bölümü kendi isteği ve araştırması doğrultusunda okumuyor. Çevresindekilerin isteği ve yönlendirmesi ile yaptığı üniversite tercihleri ile hakkında en ufak bir fikir sahibi olmadığı bölümü okuyup sevmediği bir mesleği yapmak durumunda kalıyor. Bizim ele aldığımız konu sadece bireysel baz daydı gelin şimdi de toplumsal olarak olayı ele alalım.
Yanlış meslek seçimi ve toplumsal etkileri
Yaptığımız yanlış seçimler yalnız bizi değil aynı zamanda içinde yaşadığımız toplumun refah ve huzur düzeyini direkt olarak etkilemektedir. İşini severek yapan bir kişi daha enerjik daha verimli çalışır ve böylelikle etrafında ki iş arkadaşları dahil evde ailesinden tutunda sokakta selam verdiği kim varsa olumlu etkilenir. İşini severek yapan biri en iyi şekilde yapar ve bu cennet vatanımızda herkes üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirirse toplumun huzur ve refah seviyesini arttırmış olur. Hepimiz bilmekteyiz ki fert ailenin, aile de toplumun temel yapı taşıdır.
İşini severek yapan kişi = Mutlu insan = Mutlu aile = Mutlu toplum
Para bizim için nerede olmalıdır ?
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi para=huzur değildir. Peki para bizim için ne anlam ifade etmelidir? Para bir araçtır ve asla amaca dönüşmemelidir. Para bizim için araç olmaktan çıkar ve amaca dönüşürse işte o zaman toplumda canavarlar türer. Sırf daha fazla para kazanmak için sahte bal yapan kimselere, mundar olmuş hayvanı kesen kasaba, özel ders vermek için derse girmeyen öğretmene, döner sermayeden daha fazla gelir elde etmek için gereksiz tetkikler yapan doktora , insan canı pahasına ucuz evler yapan müteahhitlere, o evlerin projesine imza atan mühendislere, rüşvet yiyen memurlara , ve daha nice canavarlara dönüşürüz ve toplum yaşanılacak bir yer olmaktan çıkar ve parası daha çok olanın hükmettiği bir zindana dönüşür.
Para yaşamımızı idame ettirmek için gereklidir ve önemlidir ama para hiçbir zaman birinci önceliğimiz değildir. Evet belki para birçok şeydir ama para her şey değildir. Hayatımızda hiçbir paraya değişmeyeceğimiz pek çok önemli husus vardır ; sağlık gibi , huzur gibi, aile gibi…
Son olarak toparlamak gerekirse eğer nerede olursak olalım ve hangi işi yaparsak yapalım elimizden geldiğince en iyisini biz yapmalıyız ancak böylelikle ilerleme sağlarız. Başkasının mesleğini kötü yada hakkıyla yapmaması bizi ilgilendirmez, biz başkalarını eleştirmeden veya kusurlarını bulmadan önce kendi üzerimize düşeni hakkıyla icra etmeliyiz. Hep birlikte yaşadığımız bu cennet vatana işte o zaman sahip çıkmış ve yüceltmiş oluruz.
Katıldığım bir konferansta konuşmacı olarak konuşan Polat Doğru’ nun çok etkilendiğim güzel bir cümlesi vardı: “Ben sevdiği işi yapıp da para kazanmayan kimseyi görmedim. Önce işinizi severek ve layıkıyla yapın para zaten sizi takip edecektir.”
Değerli bir hocamın güzel bir sözüyle bitirelim :“Oğul paranız olsun cebinizde olsun, kalbinizde değil. Eğer cebinizde olursa çıkarıp bir ihtiyaç sahibine verebilirsiniz ama kalbinizde olursa kimseyle bölüşemezsiniz.”
Unutmayalım ki bölüştükçe tok, bölündükçe yok oluruz.
Saygılarımla,
Esen kalın. Yanlış Meslek Seçimi Yapmayın!
Muhammet Talha Salman
Yazılarınızı zevkle takip etmeye devam ediyoruz.