Teknoloji alanındaki gelişmişliğiyle tanınan Çin 71 katlı kendi enerjisini doğal yollardan karşılayan bu gökdeleni sadece 19 gün gibi rekor sürede inşa etti. Asya Olimpiyatları için yenilenen Guangzhou şehrinde 800 dairesiyle karşımıza çıkıyor. Guangzhou her yaz tayfunlarla beraber getirdiği büyük yıkımla ünlü bir Güney şehridir. Ayrıca büyük bir fay hattı da şehre çok yakındır. Tüm bunlar göz öğününde bulundurularak kavisli özel yapısıyla inşa edilen Pearl Nehri Kulesi, National Geographic Mega Yapılar adlı programına konu olmuştur.
Diş kaplaması çift camlı olup tayfun ile gelen rüzgar ve yağışa karşı koyabilecek yapıdadır. Ayrıca çift camlı yapı sıcağı içeride hapsedeceği için iç mekanı serinleyecek özel bir sistem tasarlanmıştır. Tüm fabrikasyon parçalar montajlanmadan önce büyük testlere tabi tutuldular.
Ana gövdesi her ne kadar çelikten de oluşsa 2 adet sütun boş bırakılıp bu boşluklara rüzgar türbinleri yerleştirilmiştir. Bu gökdelenin dış cephesinin kavisli oluşunun sebebi , güneyden yaz boyu gelen bölgeye hakim tayfunlarla gelen rüzgarların yönünü bu türbinlere yöneltmektedir. Bu şiddetli tayfunlara karşı yapılmış çeteye binen yük miktarı çok kritik hesaplamalar içermektedir.
Bu hesaplamaların yanında olumsuz hava şartlarında 20. Kattan sonra yükseklerdeki rüzgarlar nedeniyle parçaları yerlerine yerleştirmek tahmin edebileceğiniz gibi çok zorlu olmuştur. Öyle kritik anlar anlatılmıştır ki bir kuvvetli rüzgarın ermesiyle cam parçanın tamamlanan cam kaplamaya çarpıp kaplamayı mahvetme tehlikesi yyle defalarca karşı karşıya kalınmıştır.
Ayrıca bu kaplama güneş ışığından elektrik enerjisi elde edebilecek özel bir teknolojiye sahiptir. Bu kadar özel olması elbette maaliyeti ciddi olarak arttırmaktadır.
Güneş ve rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çevirebilen bu doğa dostu yapı kendi enerji ihtiyacının büyük bir kısmını yine kendisi karşılamaktadır.
Bu yapının temiz enerji kaynaklarını bu kadar etkili kullanabilmesi Çin gibi hava kirliliği kritik seviyede olan bir ülke için çok heyecan vericidir. 2015 yılında Çin’in fabrikasyon teknolojisiyle sadece 19 günde tamamlanan bu yapının National Geographic tarafından hazırlanan belgeselini mutlaka izlemelisiniz.
Bütün olumsuzlukların merkezine böyle bir devasa yapı inşa etnek üstelik bu olumsuzluklardan ilginç biçimde yararlanmak mühendislik bilgisinin ne kadar ileri bir seviyede olduğunun en büyük kanıtı. Böyle gündemden uzak bir gelişmeyi bizimle paylaştığı için yazara da teşekkür etnek gerek.
Yapılacağı coğrafyanın bütün olumsuz şartları göz önünde bulundurularak inşa edilmiş muzazzam bir yapı umarım örnek teşkil eder. İçeriğin yazarına ayrıntılarıyla bilgilendirdiği ve önerdiği belgesel için de teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık.
Örnek teşkil eden muazzam bir yapı. İçerik yazarına da detaylı bilgilendirme ve önerdiği belgesel için teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık.
Başarılı!