Deprem ve Yapı
Çoğumuz deprem esnasında bulunduğumuz yapının sağlam kalmasını isteriz. Bazen bu isteğimiz mümkün olmayabiliyor. Sarsıntının başında ya da bitiminde yıkılan binaların sayısı fazla. Deprem esnasında yıkılan binalara farklı bir bakış açısı getirmek istiyorum.
Deprem Esnasında Yıkılan Binalar
Yıllardır ayakta olan ve deprem esnasında yıkılan bir binayı düşünün. Yıkımı yorumlayan herkes o anda yıkıldı diyebilirler. Peki yıkılma sebebi o anki deprem değilse? Bu yapı vatandaşların hissedemeyeceği kadar küçük şiddette ardı ardına sarsıntıya maruz kaldıysa ve belirli aralıklarda gelen sarsıntılar ufak çapta çatlaklar oluşturduysa?
Bu çatlakların sebebine nem, rutubet vs. denebilir. Küçük sarsıntılar vatandaşın aklına gelmeyebilir. Büyük şiddette bir depremde de yıkılınca herkes o an olduğunu düşünmesi normaldir. Oysa bu yapıda küçük sarsıntıda bile çatlak oluşabiliyorsa Sünek Davranış Sergileyen binalar hayal oldu demektir. Sünek davransın deriz ama küçük sarsıntılarda hasar alan bir binadan kimse şiddetli bir depremde ayakta durmasını bekleyemez. Çünkü oluşan o küçük çaplı çatlaklar şiddetli bir depremde kolayca büyüyebilir ve kırılma oluşturabilir.
Yapılarda sünek davranış isteriz. Çünkü bu davranış şekli deprem esnasında vatandaşa açık alana kaçma ya da bulunduğu yerde güvenle bekleme seçeneklerini sunuyor. Yapılan binalar küçük sarsıntılarda hasar aldığı müddetçe şiddetli bir depremde bizlere zaman kazandıracak kadar ayakta kalamaz. Zaten bina eninde sonunda yıkılacaktır. Önemli olan deprem sonuna kadar ya da açık alana kaçacak kadar bize zaman kazandırması.
İnşaat Teknikeri
Sevgilerle.
merhaba, çok faydalı bir yazı gerçekten. keşke karot sektöründen de bahsetseydiniz :)
Merhaba. Teşekkür ederim. Bir sonra ki yazım o olsun o zaman :)