Kaçak Akım Rölesi Nedir?
Faz ve nötr iletkenleri arasında bir fark oluştuğunda devreyi açan anahtara kaçak akım rölesi adı verilir. Bu tanımı biraz daha açacak olursak eğer, bir elektrik devresinde fazdan giren akım, nötrden çıkar. Yani kısaca giriş ve çıkış işlemi gerçekleşir. Şimdi fazdan giren akım devrede kaçak olmaması halinde nötrden girdiği gibi çıkar. Eğer devrede kaçak varsa da devreden çıkan akım giren akımla eşit olmayacaktır. Yani devrede kaçak ortaya çıkacaktır. Bu nedenle de faz nötr dengesi bozulacaktır. İşte bu noktada kaçak akım rölesi devreye girer ve istenmeyen sonuçları engeller.
Kaçak akım rölesi, bir nevi elektrik kaçağı kontrolü görevini yerine getirmektedir. Bu kaçağı farkederek devreye girer ve işlevini yerine getirir.
Elektrik Kaçağı Nasıl Oluşur?
Elektrik kaçakları nasıl ortaya çıkar sorusuna cevap arayacak olursak; “Elektrik akımınnın geçtiği kablolar ve elektrikli cihazlar içerisinde bulunan yalıtkan parçaların yıpranması, hasas görmesi, hatalı imalatı gibi nedenlerden dolayı iletkenlerin açık kalması, bunun sonucunda da o kısma insan vücudunun teması ile ortaya çıkar. Ortaya çıkan kaçak akım toprağa akar.
Kaçak Akım Rölesi Nasıl Çalışır?
Bir sisteme giren akım faz üzerinden geçer ve sistemi dolaşır. Çıkış noktasında ise nötr noktası üzerinden geçer. Buraya kadar sıkıntı yoktur. Şimdi önemli olan giren akım ile çıkan akımın eşit olmasıdır. Eğer giren akım ile çıkan akım arasında bir fark olursa sistem kaçak akım olduğunu anlarız. Aradaki fark ölçüm transformatörü üzerinde bir manyetik akı oluşturur. Bu manyetik akı da alıgılama sargısı üzerinde yeni bir akım oluşturur. Oluşan bu akım ise kumanda devresinde yer alan elektromanyetik bobinini harekete geçirirek cihazın kapalı halde bulunan ana kontaklarını açık konuma geçirir ve faz ve nötr iletkenleri ile şebekeyi birbirinden ayırmış olur.
Kaçak akım rölesi üzerinde bir de test butonu bulunur. Bu test butonu ile kısa bir devre yaratarak cihazın çalışıp çalışmadığı test edilebilir. Doğru olarak montajı yapılmış ve enerjiye bağlanmış bir kaçak akım rölesi, kapalı pozisyonda iken test butonuna basıldığında mekanizma harekete geçmeli ve kontakları açılmalıdır. Kaçak akım rölesinin de kurma mandalı aşağı pozisyona düşecektir.
Sanal Şantiye sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.