Günümüzde oldukça önemli bir hale gelen Yapı Bilgi Modellemesi (Building İnformation Modelling) inşaat projelerinde sıkça kullanılan yöntem haline geldi. Bu yazıda Yapı Bilgi Modellemesi’ni temel hatlarıyla anlatıp avantajlarını anlatmaya çalışacağım.
BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) Nedir?
BIM, mekanların fiziksel ve işlevsel özelliklerinin dijital gösterimlerinin üretilmesi ve yönetilmesini içeren bir süreçtir. Bu modelde projelerdeki bütün disiplinlerin (mimari, statik, mekanik) birlikte çalışma imkanı sağlanmaktadır. Bu süreci yönetmek için bazı yazılımlar (Autodesk Revit, Archicad, Allplan) geliştirilmiştir. Bu yazılımlarla birlikte mimari tasarım süreçlerinde oldukça özgün tasarımlar hayal gücüne dayalı olarak kolayca tasarlanabilmektedir.
Günümüzdeki modern mimarideki asimetrik bina tasarımları oldukça kolay hale gelmiştir. 2D çizimlerle ifade etmesi oldukça güç olan tasarımlar BIM sürecindeki 3D modellerle oldukça hızlı ve verimli hale gelmiştir. Modellenen projeler statik hesap sırasında oldukça hızlı dizaynlar yapılmaktadır. Sıkıntı yaşanılan durumlar yapılan düzeltmeler bütün projede eş zamanlı olarak güncellenmektedir. Bu durum da disiplinler arasındaki iletişimi hızlı şekilde sağladığı için daha verimli proje yönetimi sağlanmış oluyor.
Bunlar projede işlenirken bir yandan da Heating, Ventilating and Air Conditioning (Isıtma, Soğutma ve Havalandırma) sistemleri projeye ekleniyor. Bu sistemler ile projedeki diğer elemanların çakışıp çakışmadığının kontrolü yapılarak imalat sırasında maliyet ve vakit kaybının önüne geçilmiş oluyor. Ayrıca imalat sırasında oluşacak hataların mobil cihazlar vasıtasıyla üç boyutlu olarak görülmesiyle önüne geçilmiş oluyor. Projede işlenen her elemanın bütün malzemeleri eş zamanlı olarak metraj yapılarak veri olarak kaydedilmiş oluyor. Görüldüğü üzere BIM süreclerinin inşaat projelerinde her aşamada kolaylık sağlıyor.
BIM Süreçlerinin Avantajları Nelerdir?
Özetle BIM süreçlerinin avantajlarını sıralayacak olursak;
· Özgün 3D modeller olusturabilmek,
· Bütün disiplinlerin eş zamanlı olarak çalışabilmesi,
· Projede yapılan değişikliklerin projenin tamamında güncellenmesi,
· Disiplinler arası ilişkileri kolaylaştırarak projeden alınan verimi artırması,
· İmalat sırasında oluşabilecek hataların önüne geçmesi,
· Projedeki kalemleri daha düzenli şekilde depolaması,
· Projenin sunumu sırasında oldukça kolaylık sağlamasıdır.
Ülkemizin önde gelen en büyük müteahhit firmaları projelerinde sağladığı faydalardan ötürü Yapı Bilgi Modellemesi’ni tercih ediyorlar. Bunun en güzel örneği halen yapımı devam İstanbul 3. Havalimanı’dır.
Halil İbrahim ALAN
BIM(YAPI BİLGİ MODELİ ) , bu sürecin Türkiye İnşaat sektöründe geleceğin önemli adımlarının başlangıcı olacağını düşünüyorum . Son sınıf bir mühendis adayı olarak ilgimi bu konu üzerinde yoğunlaştırdım . Bu süreç kapsamında daha fazla bilgi edinilmesi gerektiğini ve böyle bilgilendirici yazıların artması gerektiğinin düşüncesindeyim.
Merhabalar, ben de bu konu üzerinde sıklıkla düşünmeye başladım. Fakat kaynak bulma konusunda sıkıntı çekmekteyim. Sizin ne gibi önerileriniz olur ?
kaynak bulma konusunda zorlanabilirsiniz sebebi ise Türkiye’de henüz bu sürecin ilerlememiş olması! Şimdiye kadar sadece 3 proje için kullanıldı . İster mühendis ister mimar bu süreci öğrenip kendini geliştirip çok büyük projelerde görev yapabilir. öncelikle . Bu yazıdaki gibi BIM kapsamındaki anlatılanları öğrenin . Sonra revid gibi maya gibi programları da öğrenmeye başlayın. iki boyut tasarımlar bunlarla boyut kazanacak ardından belirli programlarla zamanlayıcı iş planı ve gerekli hesaplamalar , modellemelerle bu süreci tam olarak öğrenebilirsiniz. ÜLKEMİZDE YAKIN ZAMAN ÖRNEĞİ 3. HAVALİMANI (İSTANBUL HAVAALANI PROJESİ) PROJESİ’NDE KULLANILDI . DÜNYANIN HER YERİNDE İNŞAAT SEKTÖRÜ ARTIK BIM SÜRECİNİ ZORUNLU KILMAYA BAŞLIYOR .