Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Ankara’da bulunan, 134 farklı dilde 4 milyondan fazla kitap koleksiyonunu ve 120 milyon makale ile raporu barındıran, günümüz itibariyle (2022) Türkiye’nin en büyük kütüphanesidir. Bu içeriğimizde açılışı 22 Şubat 2020 tarihinde yapılan bu kütüphanenin teknik incelemesini yapacağız.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi 125.000 metrekare alana sahiptir ve içerisinde tek seferde 5.500 okuyucuyu misafir edebilmektedir. Kütüphane binası geleneksel Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş motiflerle tasarlanmış beyaz ve yeşil mermerlerle dekore edilmiştir. Yapının tavan yüksekliği 33 metredir.
2022 Yılı Birim Fiyatları – Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Mimarı Kimdir?
Yapının mimarlığını, Avrupa’da ve Amerika’da faaliyetler gösteren Vizzion Mimarlık Şirketi’nin kurucusu mimar Şefik Birkiye, inşaatını da Rönesans Holding üstlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nin kurulum çalışmalarına 2016 yılında başlanmıştır.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Mimarisi
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nin tasarımında esas olarak küp, silindir ve kubbe gibi geleneksel şekiller esas alınmıştır. Bu doğrultuda hacimler hem orijinal hem de yenilikçi bir şekilde oluşturulmaya çalışılmıştır. Yapı, 7 kattan meydana gelmektedir ve bu, 7 kıtayı temsil etmektedir.
Tarihteki 16 Türk devletini temsilen 16 sütunun bulunduğu Cihannüma Salonu, 3 bin 500 metrekare alanda, 224 kişilik oturma kapasitesi ve 200 bin kitaptan oluşan koleksiyona sahip. Salonun kubbesinde, Alak suresinin “O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir” şeklindeki 4. ve 5. ayetleri yer alıyor.
Kütüphane merkez salonu bu bileşimlerin ortasına yerleştirilmiştir. Üzerinde aydınlatmayı sağlayan ikili kubbe, merkez salonun etrafını saran sütunlar tarafından taşınmaktadır. Bu aydınlatıcı kubbe, bilgiye ışık veren güneşi sembolize etmektedir. Merkezde yer alan salon, dört masif blokta yer alan kitap depolarıyla çevrelenmiştir.
Cihannüma Salonu, tarihteki 16 Türk devletini temsilen 16 sütunun bulunduğu, 3.500 metrekare alanda, 224 kişilik oturma kapasitesi ve 200 bin kitaptan oluşan koleksiyona sahip. Salonun kubbesinde, Alak suresinin “O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir” şeklindeki 4. ve 5. ayetleri yer almakta.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Bölümleri
- Cihannüma Salonu
- Nadir Eserler Kütüphanesi
- Araştırma Kütüphanesi
- Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi
- Gençlik Kütüphanesi
- Ses ve Görüntü Kütüphanesi
- Süreli Yayınlar Salonu
- Okuma Salonları
- Eğitim Merkezi
- Konferans Salonu