Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde yapılan yaya köprüsünün projesini asıl mesleği kerestecilik olan Andırın ilçesi belediye başkanı Baki Tezcan çizdi. Müteahhitlerin yapım için talep ettiği 5 milyon TL’yi çok bulan Tezcan, 2.5 metre genişliğinde 360 metre uzunluğunda ve yerden 100 metre yüksekliğinde olan asma köprüyü kendi imkanlarıyla yapma kararı aldı.
Köprünün yapımında 30 ton dut ağacı ile 20 ton demir kullanıldı. Dünyanın en uzun ve en geniş yaya asma köprüsü 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Yapımı için 5 milyon TL talep edilen köprü, bu şekilde 300 bin TL gibi cüzzi bir rakama inşa edilmiş oldu. Minare şeklinde projelendirilen köprü ayakları, asma köprüyü emsallerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri oldu.
TEZCAN: ÜZERİNDEN ARABA DAHİ GEÇEBİLİR
Andırın Belediye Başkanı Baki Tezcan, yayalar için yapılan köprünün 200 ton taşıma kapasitesine sahip olduğunu ve üzerinden araba geçebileceğini ifade etti. İlçenin sembollerinden biri haline gelen köprü çevre illerden ziyaretçi akınına uğruyor.
MİNAREDEN KÖPRÜ AYAĞI
Asma köprünün 4 ayağı Cami minaresi şeklinde tasarlandı. Köprüye farklı bir hava katan minare şeklindeki ayaklar ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor.
ÇEVRE İLLERDEN ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI
Çevre il ve ilçelerden gelen ziyaretçiler köprünün üzerine bol bol fotoğraf çektirdi. Köprüden geçmeye cesaret edemeyen bazı vatandaşlar uzaktan bakmakla yetindi. Asma köprüden doyumsuz manzarayı izleyenler adeta helikopterden aşağı bakıyormuşuz gibi yorumunda bulundular.
BELEDİYE BÜTÇESİYLE YAPILDI
Köprü yapımına karar verildikten sonra fiyat araştırması yaptıran Tezcan, gelen tekliflerin 5 milyon TL civarında olduğunu öğrenince başka bir yol aradı. Dünyadaki köprü örneklerini inceledi ve projesini kendisi yapmaya karar verdi. Bu şekilde tamamen belediye imkanlarıyla köprüyü 300 bin TL’ye inşa etmiş oldu.
Asma kablolar olmaması sadece beni mi şaşırtıyor?