Affeden yol, garip bir kavram gibi gelse de oldukça başarılı trafik uygulamaları çalışmaları ile insanların kaza yapmasını önlemek yada kaza yapsa dahi hayatta kalmasını sağlamak amacı güdülen projenin adıdır. Bu proje, Avrupa’da ve birçok ülkede halihazırda uygulanan başarılı bir insan koruyucu çalışmadır. Ülkemizde ise yeni yeni bu uygulamaya geçilmektedir.
Affedici yol uygulamaları kapsamında, Avrupa Birliği’nde (AB) yapılan ölümlü trafik kaza analizleri, kazaların %45’inin tek araçlı kazalar olduğunu göstermektedir. Tek araçlı kazalar genellikle yoldan çıkma türünde olmaktadır. Yola belli bir mesafede yer alan tehlikeli cisimler kaza şiddetini ve riskini arttırabilir. Bu yollar “affetmeyen yollar” olarak adlandırılırlar. ‘Affeden yollar’ kavramının amacı, hatalı taşıtların çarpmasını önlemek yada çarpma sonucunda oluşabilecek hasarları en aza indirmek ve hayat kurtarmaktır.
Affedici Yollar için Standart Çalışmaları Sürdürülmekte
Son yıllarda, affeden yol kenarları tasarımı üzerine ilkeler üretebilmek maksadıyla birçok proje yürütülmekte ve birçok ulusal ve uluslararası standart belirlenmektedir.
Affeden yol tasarımları genellikle, bariyer sonlandırıcılar, banket sarsma bantları, yol donanımı için affeden destek yapıları, banket genişliğinin düzenlenmesi, acil kaçış rampaları vb. gibi uygulamalarla yapılmaktadır.
Karayolları Genel Müdürlüğü de Affeden Yol Uygulamaları Yapıyor
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) de, “makul düzeydeki” taşıt ve sürücü kusurlarından kaynaklanan kazalarda zararın en aza indirilmesi için “affeden yol” uygulamalarını yeni yeni kullanıyor.
Bu kapsamda yollara otokorkuluklar, acil kaçış rampaları, temiz yol kenarı bölgeleri inşa ediliyor, her yıl bir çok yol “affeden yol” niteliğinde olup olmadığını kontrol edilerek, gerekli görülen noktalarda çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Bu koruyucu projeler ile, affeden yollar uygulaması ile sürdürülebilir karayolları güvenliği kapsamında yol kullanıcılarının ve taşıtların kabul edilebilir düzeydeki hataları telafi edilerek kazaların önlenmesi veya kaza kayıplarının en aza indirilmesi hedefleniyor.
Trafik güvenliği kapsamında her yıl yüzlerce iyileştirme gerçekleştiriliyor. Ancak yerel yönetimlerimizin birçoğunun halihazırda ”Affeden Yollar” ile ilgili bir çalışması bulunmuyor. Şehirlerimizde özellikle de büyükşehirlerimizde birçok kara nokta adını verdiğimiz ve iyileştirmelerin yapılması gereken noktalar bulunmakta. Yapılacak istatistiksel çalışmalar ile kaza kırımları azaltılabilir. Bu hem ekonomik hem de ekonominin baş unsuru olan insanı korumak adına yapılabilecek harika birer proje olarak beklemektedir.
Türkiye’deki karayolu ağının fiziki ve geometrik standartlarının daha iyi duruma getirilmesiyle bütün kazaların önlenebileceğini beklemek mümkün olmamasına rağmen bu iyileştirme, trafik kazalarının önüne geçilmesi için yapılması gereken temel çalışmalardan biri olarak görülüyor. Kazaların önlenmesinde bu unsurun yanında eğitim, denetim ve acil yardım da etkin rol oynuyor. Unutmayalım ki Trafik Hayattır!
Teşekkürler, bilgilendirici bir yazı olmuş:)
Biz teşekkür ederiz. Dileriz ki hiç kaza olmasın, olursa da affedici olsun :)