İnşaat Mühendisi Akademisyen Olmalı mı?
Akademisyen, üniversite gibi yüksek öğrenim kurumlarında öğretim gerçekleştirerek öğrencilerin ufkunu açan , araştırmalar yapan ve bu kendine has araştırmalarla kendi alanında gerek insan sağlığının korunmasını gerek inşaa edilen yapının sağlığının korumasıyla büyük katkı sağlayan kişilere verilen genel mesleki ünvandır. Bu tanıma bakınca kesinlikle olmalıyız cevabını verdiğinizi duyar gibiyim ama işler bu kadar olmuyor.
Nasıl Akademisyen Olunur?
1. Yüksek Lisans:
- Yüksek lisansa başvurmak için ALES, YDS sınavlarına girmek gereklidir. Talep edilen puanlar üniversitelere göre değişir.
- Başvuru yaptığınız üniversite ALES , YDS VE mezuniyet ortalamalarına bakarak hesap yaparlar.Her üniversite de kendi sınavını yapar. Eğer uygun görülürseniz araştırma görevlisi olursunuz.
2. Doktora:
- Akademisyen olarak kariyer yapmak için yüksek lisans sonrasında doktora yapmaya devam etmeniz gereklidir.
3. Doçentlik:
- Doktora yaparken bir takım faaliyetler yaparak yeterli puana erişildiğinde, Doçent olabilme talebiyle faaliyetlerinizi içeren dosya üniversite Rektörlüğüne gönderilir, Doçentlik Komisyonu önce dosyayı inceler, uygun ise adayı mülakata çağırır. Mülakatta başarılı olan Doktora öğrencileri YÖK tarafından kadrosu açılması durumunda Doçentlik için başvuru yapabilir.
4. Profesörlük:
- Doçent olarak ders verme, araştırma ve yayın yapma faaliyetlerine devam edilir ve gerçekleştirilen faaliyetlerden puan toplanır. Gerekli puanı edildiğinde Profesörlük kadrosu için üniversite Rektörlüğüne başvurulur. Dosyası incelenir, YÖK tarafından Profesörlük kadrosu açıldığı taktirde, kadroya başvuru yapılır. Bu aşama mülakat içermez.
Akademisyen Olmanın Avantajları Nelerdir?
- Yaklaşık olarak 5000 TL ‘den başlayan fiyatlarla başlayıp ek ücretlerle daha da artmaktadır. Bu fiyatlar, diğer çalışma olanaklarına bakınca gayet iyi bir miktar.
- Kendilerini dil ve lisansüstü eğitim alanında geliştirmek istediklerinde TÜBİTAK bursu veya üniversitelerin desteği ile yurtdışında eğitim almaktadırlar.
- Çalışma saatleri 08.00 /17.00 arasındadır.
- Normal mesai saatlerini bölüm başkanı ve anabilim dalı başkanı izni çerçevesinde esnek bir şekilde kullanma imkanına sahiptirler.
- Üniversite içerisinde bulunan kütüphane, bölümlere ait olan araştırma merkezi ve laboratuvarı, kendilerine tahsis edilen oda, kişisel eşyalar gibi imkanlara sahiptirler.
Akademisyen Olmanın Dezavantajları Nelerdir?
- Üniversitenin idari işlerinin işleyişinin tam oturmamasından dolayı özellikle yeni kurulmuş olan üniversitelerde akademisyenlere çok iş yüklenmektedir.
- Bazı üniversiteler de bölüm başkanlarının akademisyenlere yüklemiş oldukları şahsi ve idari işleri yapmadıkları takdir de sözleşmelerinin yenilenmemesiyle tehdit edilmeleri.
- Özellikle yeni kurulan üniversitelerde fiziki ve teknik imkan yetersizliğinden kaynaklı olarak akademisyenlere yeterli çalışma koşullarının sağlanamaması.
- Bölümlerde çalışan akademisyenlere bölümdeki akademik personellerin iş yüklerinin yüklenmesi.
Not 1: Yukarıda bahsettiğim avantajlar ve dezavantajlar daha çok araştırma görevlisi için geçerlidir.
Not 2: Yardımcı doçentlik 2018 de yayınlanan 7100 Sayılı Yükseköğretim Kanunu gereğince kaldırılmıştır.
Akademisyen olanların kendilerini toplumdan üstün görmeleri ve bilgi birikimlerini öğrencileriyle paylaşmama istekleri sizce nedendir ?
Her akademisyen için bunu söylemek ne kadar doğru? Her meslekte olduğu gibi çok kıymetli insanlar da var çürük yumurtalar da muhakkak var.