Gayrimenkul konusu neredeyse artık her aileyi yakından ilgilendiriyor. Çünkü barınma, yani konut en temel ihtiyacımız olduğu gibi, aynı zamanda da en sağlam yatırım araçlarından bir tanesi günümüzde. O zaman gayrimenkul alırken dikkat etmemiz gereken konular neler hadi hep birlikte bakalım.
Gayrimenkul alırken dikkat etmemiz gereken en önemli konu “amacımızı” belirlemektir. Çünkü yaşayacağımız bir evle, yatırım için alacağımız bir ev çok farklı. Yatırım için alıyorsanız sizin kira geliri ve gayrimenkulün kendini kâr etme süreside önemlidir. Ama yaşamak için alıyorsanız en önemli şey hiç şüphesiz lokasyondur yani evin konumudur. Hastaneye, işyerlerine yakınlığı uzaklığına, şehir merkezine ulaşımın kolaylığına bakılmalıdır. Toplu taşımanın olup olmadığına da bakmak gerekir. Diğer önemli konular ise şöyledir:
Satıcı görünen kişinin kimliğine göre satılacak yerin maliki olup olmadığı muhakkak araştırılmalıdır. Varsa tapu senedi istenilmeli; tapu dairesinden bu yerin o kimse adına kayıtlı olup olmadığı muhakkak teyit edilmelidir. Taşınmaz, satıcı görünen kimse adına kayıtlı ise üzerinde taşınmazın malın kıymetini azaltacak bir kayıt (haciz, ipotek gibi ) olup olmadığı araştırılmalıdır.
Gayrimenkulün kat irtifaklı mı, kat mülkiyetli mi olduğuna dikkat etmek gerekir. Ayrıca iskanın olup olmaması da diğer önemli bir konudur. Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş bir yer alınacak ise ; yönetim planı mutlaka incelenmelidir. Burayı aldıktan sonra bu yönetim planındaki hükümler yeni sahibi olarak sizi de bağlayacaktır. Bir yerde kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulup kurulmadığı tapu müdürlüğüne sorularak öğrenilebilir.
Kadastro müdürlüğüne gidilerek gayrimenkulün haritasına bakılmalıdır. Çevresinde neler olduğunu ,önüne ,arkasına, yanına ne gibi inşaatlar yapılabileceği öğrenilebilir .
Tapudaki masrafların kimin tarafından ödeneceği konusunda da anlaşmaya varılmalıdır. Tapu müdürlüğüne kadar gelen pek çok işlemde sırf bu masraflar yüzünden anlaşmaya varılmayıp satıştan vazgeçilmektedir.
Satış gününe kadar işlenmiş emlak, çevre temizlik vergisi ,su, elektrik, doğalgaz gibi borçların kimin tarafından ödeneceği kararlaştırılmalıdır.
Mutlaka satış protokolü yapılmalıdır. Bu protokol; biri alıcıda diğeri satıcıda kalmak üzere iki nüsha olmalıdır. Anlaşmaya varılan satış şartları ayrıntıları ile protokole yazılıp karşılıklı olarak imzalanmalıdır.
Tapu bilgilerine ulaşıp gayrimenkulün projesine bakınız. Zemindeki fiili durumunun projesine uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Projesine aykırı tadilat ve ilaveler var ise ileride belediyece ceza yazılabilir ,taşınmaz yıktırılabilir.
Eğer alacağımız evin içinde kiracı var ise o kiracı kontratı bitene kadar evde kalabilir. O yüzden içinde kiracı olan evi almadan önce kontratın bitim süresine bakmak gerekir.
Gayrimenkul alırken dikkat etmemi gereken bir diğer önemli husus ise binanın ses, ısı, tesisat durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Otoparkın olup olmamasıda bir diğer önemli husus.
Kaynak: milliyetemlak, hürriyet emlak
Gayrimenkul sahibi olurken bu noktalara dikkat etmek gerçekten önemlidir. Gayet güzel bir yazı olmuş. Tebrikler.
Çok teşekkür ederim
Çok aydınlatıcı bı yazı olmuş teşekkürler
Paylaşım için teşekkürler.