İnşaat makineleri, inşaat işleri için tasarlanmış ağır hizmet tipi araçlar olan ağır ekipmanlardır. Büyük miktarlarda toprağı hareket ettirmek, çevre düzenlemesi, temel kazmak vb. ağır işlerde kullanılırlar. Hafriyat ekipmanı ayrıca şu şekilde de ifade edilebilir: Ağır kamyonlar, ağır makineler, inşaat ekipmanları, mühendislik ekipmanları, ağır hidrolikler, bu ifadeler türetilebilir. Çoğu hafriyat ekipmanı, birincil hareket kaynağı olarak hidrolik sistemleri kullanır.
İnşaatta kullanılan çeşitli hafriyat ekipmanı türleri vardır, önemli olanlardan birkaçını açıklamaya çalıştık.
1- Loder (Yükleyici)
Loder, bir traktör ve önde yüklemeyi sağlayan kepçe kısmından oluşuyor. Bu makine tipi yükleme işlerinde kullanılıyor. Yükleyici, asfalt, yıkım döküntüsü, çakıl, kütük, ham mineraller, geri dönüştürülmüş malzeme, kaya, kum, talaş gibi malzemeleri yüklemek için inşaatta kullanılan bir ağır ekipman makinesidir. Tasarım ve uygulamaya bağlı olarak, kepçe, ön yükleyici veya mini yükleyici gibi çeşitli adlarla anılan birçok yükleyici türü vardır.
2- Bekoloder (Kazıcı-Yükleyici)
Bekoloder, bir traktör, önde yüklemeyi sağlayan kepçe, arkada kazıcı kısmından oluşuyor. Loderden farkı, aynı zamanda kazıcı özelliğinin olması olarak ifade ediliyor. Beko Loderde, yükleme ve kazıcı kısmının hareketi, hidrolik sistem ile gerçekleştirilmektedir.
3- Ekskavatör
Kendi bulunduğu düzeyin altında veya üzerinde iş yapabilen esnek bir iş makinası olan ekskavatör; alt kısım paletli, lastik tekerlekli veya kamyon şasili olarak karşımıza çıkıyor. Bir hidrolik ekskavatörün tüm hareketleri ve işlevleri, hidrolik silindirler ve hidrolik motorlarla birlikte hidrolik sıvının kullanılmasıyla gerçekleştirilir.
4- Dozer
Bir traktör ve önüne kaldırılıp indirilebilir şekilde monte edilmiş bir kazıcı levhadan oluşuyor. Tırtıllı veya lastik tekerlekli yol yapım makinesi olarak biliniyor. Ön tarafından düşey doğrultuda aşağı yukarı hareket edebilen güçlü bir uzun kepçe vardır. Buldozer bu kepçenin alt tarafındaki kesici bıçakla toprağı parçalar ve kazıyarak kaldırır.
5- Greyder
Greyderler; ön kısım, arka kısım, şasi ve kazıyıcı levhadan oluşuyor.
6- Skreyper
Yollardaki sathi yarmaların açılıp dolguların yapılmasında, sulama kanallarının açılması, havaalanı gibi yerlerin inşaatında tesviye yapılması, maden ocaklarındaki üst ince tabakaların kaldırılması gibi işlerde de kullanılıyor.
7- Finişer
Hazırlanmış malzemeyi, toprak, asfalt yada mekanik serip sıkıştırma yapan paletli, yada tekerlekli iş makinelerine deniyor.
8- Kazıcı/Yükleyici
Kazıcı Yükleyici Operatörü Paletli ve lastik tekerlekli yükleyicileri ve ataşmanlarını kullanarak, çeşitli malzemeleri yükleme, taşıma, tünel kazma gibi işlemleri emniyetli bir şekilde gerçekleştirmesini sağlayan iş makineleridir.
9- Keçi Ayaklı, Ekskavatör ve Yükleyiciler
Bu tür makineler genellikle engebeli arazilerde, sanayi alanlarında, ormanlarda ve lastik ve madeni tekerlekli makinelerin giremeyeceği alanlarda çalışıyor.
10- Sondaj ve Fore Kazık, Zemin Delgi Makineleri
Her türlü zeminde delme ve delinen alanın tekrar başka bir malzeme ile doldurulması, su, termal, petrol ve doğal gaz çıkarılması halinde dikey boruların yerleştirilmesi işlerinde kullanılan inşaat makineleri bu sınıfa girmektedir.