İçindekiler
İnşaat Mühendisliği Bölümünü Seçmek İsteyenlere Tavsiye ve Öneriler
Üniversite tercihlerinin başladığı bu dönemde inşaat mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrenci arkadaşlarımız için İnşaat mühendisliği bölümünü anlatmaya karar verdik.
İnşaat Mühendisliği Nedir?
Bölümü tercih etmeden önce, inşaat mühendisliğinin ne olduğunu ve nasıl olduğunu çok iyi bir şekilde bilmeniz gerekir. İnşaat mühendisliği, altyapı projelerinin tasarlanması ve geliştirilmesinin profesyonel uygulamasıdır. İnşaat mühendisleri, insan yapımı ürünleri ve yapıları tasarlamak, inşa etmek ve sürdürmekle ilgilenirler. Bu, hem küçük / yerel ölçeklerde hem de büyük ölçekli projelerde yollar, köprüler, kanallar, barajlar, binalar ve daha fazlasını içerebilir.
İnşaat mühendisliği, altyapı projelerinin tasarlanması ve geliştirilmesinin profesyonel bir şekilde uygulamasıdır. Bu, ülke çapında ulaşım sistemlerinin veya barajların köprülerin yapılıp geliştirilmesi gibi büyük bir ölçekte veya tek tek yolların veya binaların geliştirilmesi gibi daha küçük bir ölçekte de olabilir. Bir yapıyı inşa etmenin neredeyse tüm aşamaları, bir inşaat mühendisinin sorumluluğundadır. Bu, planlama, tasarım, bütçe ayarlama, etüt, inşaat yönetimi ve analiz aşamalarını içerir. İnşaat mühendisliği kariyerleri tüm bu unsurların bir kombinasyonudur.
Yaşadığımız dünyada inşaat mühendisliği ile ilgili en güzel şey, toplumun taleplerine ve isteklerine sürekli olarak uyum sağlayan bir endüstri olmasıdır. Son yıllarda inşaat mühendisliği, endüstrideki sürdürülebilir enerjinin potansiyelini göz önünde bulundururken, çevre kirliliği ve su kaynakları eksikliği konularını ele almaya yardımcı olarak birçok çağdaş çevresel kaygıyı dikkate almaya adapte olmuştur.
İnşaat Mühendisliği Dersleri
Genellikle 1. ve 2. sınıfta matematik ve fizik ağırlıklı temel mühendislik dersleri öğrencilere verilirken, 3. ve 4. sınıfta da öğrencilerin yönelmek istedikleri alana göre özel dersler verilir. Bu özel derslerden bazıları üniversitelere göre değişiklik gösterebilir.
- Diferansiyel Denklemler
- Engineering Mechanics I
- Olasılık ve İstatistik
- Malzeme Bilimi
- Numerical Analysis
- Mühendislik Matematiği
- Yapı Malzemeleri
- Mechanics of Materials I
- Engineering Mechanics II
- İnşaat Müh. İş Sağ. Güv. I
- to Structural Mech.
- Fluid Mechanics
- Soil Mechanics I
- Ulaşım I
- Structural Analysis
- Reinforced Concrete
- Hydraulics
- Çelik Yapılar I
- Foundation Engineering I
- Su Kaynakları Mühendisliği
- Construction Management
- İş Hayatına Hazırlık
- İnovasyon ve Proje Yönetimi
- İnşaat Müh. İş Sağ. Güv. II
- Bitirme Çalışması
Not: Kocaeli Üniversitesi İnşaat mühendisliği bölümü dersleridir. Üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir.
Lisans düzeyinde inşaat mühendisliği okuyorsanız, çevresel, finansal, yasal ve etik hususları dikkate alarak, yapıların oluşturulması ve sürdürülmesinden kaynaklanan sorunlara matematik ve diğer bilimleri kullanarak (özellikle fizik) çözmeyi öğreneceksiniz.
Temelde inşaat mühendisliği, mekanik, hidrolik, jeoteknik (inşaat problemlerini çözmek için yer kabuğunun bilgisinin kullanılması), malzeme bilimi ve istatistiksel analiz gibi dersler dahil olmak üzere birçok bilimsel uzmanlığın birleşimidir. Bu nedenle, bu temel unsurların incelenmesi, inşaat mühendisliği derecelerinin ilk yıllarında ağırlıklı olarak öne çıkacaktır.
Daha bilimsel yönün yanı sıra, inşaat mühendisliği okuyanlar, özellikle bilgisayar destekli tasarım olmak üzere tasarım becerilerini geliştirirler. Proje çalışması bu konunun merkezidir, yani alacağınız yazılım dersleriyle derecenizin sonraki yıllarında kendi tasarım projelerinizi bireysel olarak veya bir ekip içinde tamamlayabileceksiniz.
İnşaat mühendisliği tipik olarak dört veya hazırlık okunması durumunda beş yıl uzunluğunda olacak ve göreceğiniz dersler ile laboratuvar çalışmalarının bir karışımını içerecektir.
İnşaat mühendisi olmak için sahip olmanız gereken özellikler
İnşaat mühendisliği eğitimini hakkıyla tamamlayabilmeniz için Matematik ve Fizik ile aranızın çok iyi olması gerekir. Matematik ve Fizik dersi ile aranız yoksa bu bölümü seçmenizi kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bu bölüm tamamen Matematik ve Fizik bilimi üzerine kurulu. İnşaat mühendisliği bir bina ise Matematik beton, Fizik ise çeliktir. İkisi olmadan betonarme bir yapıyı oluşturamazsınız. O yüzden size gelen her tavsiyeyi unutup buna kulak verin. Eğer Matematik ve Fizik ile aranız iyi ve bu sektöre ilgiliyseniz bu bölüm tam size göre bir bölüm. Ülkenin sizin gibi mühendislere ihtiyacı var. Her bölümün kendine göre zorlukları olduğu gibi bu bölümün de zorlukları var bunları göze alabilecekseniz doğru yerdesiniz.
İnşaat sektöründe oluşturulacak yapıların performans ve kapasitesini tahmin etmek için bu konularda yüksek düzeyde yeterlilik gereklidir. Bu nedenle, köprülerden hidroelektrik sistemlerine kadar fonksiyonel yapılar tasarlamakla da ilgilenen fizik ve matematik alanında güçlü geçmişe sahip öğrenciler, inşaat mühendisliği okumak için birincil adaylardır. İnşaat mühendisliği bölümünü okumak isteyenler için giriş koşulları kurumlar arasında farklılık gösterse de çoğu üniversite matematik ve fen konularında güçlü akademik notlar ister. İnşaat mühendisliğinin uzmanlık gerektiren doğası nedeniyle, birçok kurs oldukça seçici ve rekabetçidir.
İnşaat Mühendisi Boş Durmaz
İnşaat mühendisleri çok çeşitli pozisyonlarda ve projelerde çalışabilir. Yapısal, çevresel, jeoteknik ve ulaşım mühendisliği gibi inşaat mühendisliği uzmanlıklarının tümü zorlu, sürekli değişen çalışma ortamları sağlar ve yaratıcılık, uyarlanabilirlik, iyi problem çözme becerileri ve kişinin ayakları üzerinde düşünme yeteneği gerektirir. Bir inşaat mühendisi olarak, uzmanlık alanınıza rağmen, yerel ve çevresel zorlukların yanı sıra farklı inşaat projesi katılımcılarının gereksinimlerine karşı duyarlı olmanız gerekir. “Büyük resmi” aynı anda anlarken detaylara dikkat etmeniz gerekir. Geniş zorluk yelpazesine ek olarak, inşaat mühendislerinin katılabileceği projelerin çok yönlülüğü, işte sıkıcı bir an geçirme olasılığınızın düşük olmasını sağlar. Bir inşaat mühendisi olarak, zamanınızı site, ofis ve hatta belki de farklı coğrafi konumlar arasında paylaşarak sürekli hareket halinde olmanız muhtemeldir.
İnşaat Mühendisliği Nasıl Öğrenilir?
İnşaat mühendisliği kursları, özellikle bilgisayar destekli tasarım olmak üzere tasarım becerilerinin geliştirilmesi ile tamamlanan insan yapımı ürünler ve yapıların tasarımı, yapımı ve bakımı ile ilgili temel konuları içerir. Herhangi bir derecesinin son yıllarında, birkaç kişisel veya takım projesi konseptini içerecektir. Ders içerisindeki uzmanlıklar yapı mühendisliği, ulaşım mühendisliği, mimari mühendislik, jeoteknik mühendisliği veya hidrolik mühendisliği olabilir. Saha gezileri ve endüstri yerleşimleri, iş başında daha fazla eğitim ve bilginin gerçek hayatta uygulanmasını sağlamak için çoğu inşaat mühendisliği derecesinin önemli bir parçasıdır.
İnşaat Mühendisliği okuyarak ne tür işler yapabilirim?
İnşaat mühendisliği, gerçek dünyaya dönüşen ve şekillenen bir sektördür. İnşaat mühendisleri, kirlilik ve su temini gibi küresel sorunlara modern çözümler sunmaya yardımcı olmak için en son çevre sektörleri de dahil olmak üzere yukarıda belirtilen alanlardan herhangi birine (yapı mühendisliği, ulaşım mühendisliği, mimari mühendislik, jeoteknik mühendisliği veya hidrolik mühendisliği) hitap eden işleri takip etmektedir.
İnşaat mühendisleri, köprüler ve binalardan ulaşım bağlantılarına ve spor stadyumlarına kadar inşaat projelerini tasarlar ve yönetir.
Uzmanlığınıza bağlı olarak şunları yapabilirsiniz:
- Bilgisayar modelleme yazılımını kullanarak anketleri analiz etmek, test etmek ve verileri haritalamak
- Bilgisayar destekli tasarım (CAD) kullanarak planlar oluşturmak
- Maliyetlere, zamana ve işgücüne bakarak projelerin yapmaya değer olup olmadığına karar vermek
- Riskleri ve çevre üzerindeki etkileri kontrol etmek
- İhaleler için teklif hazırlama ve müşterilere ve devlet kurumlarına raporlama
- Her aşamada ilerlemeyi yönetme ve kontrol etme
Sonuç:
İnşaat sektörünün bu kadar sıkıntıda olduğu bir dönemde bu bölümü seçmek için çok fazla kapasitede olmanız gerekir. Sizi, hali hazırda mezun olan onbinlerce işsiz inşaat mühendisnin önüne geçirecek hangi meziyetlere sahipsiniz? Bu soru için cevabınız uzunsa sizi tebrik ediyorum bu bölüm için son derece uygunsunuz. Konu sadece bunulnla da kalmıyor elbette, bölümü bitirebilmeniz için belkide diğer bütün mühendislik dallarının en zor derslerini içeren İnşaat mühendisliği derslerinizi vermeniz gereklidir. Bunun için yüksek Matematik ve Fizik bilgisine sahip olmanız gerekir. Bu zahmetli ama gerekli görevleri layıkıyla yapabildikten sonra, bir medeniyetin var olabilmesi için her zaman en önemli meslek olduğunu düşündüğümüz İnşaat Mühendisliği diplomanızı alabilirsiniz.
bölüm kapatılmalı bence, 2020 yılında inşaat mühendisliği yazan genç arkadaşlar uzak durun aklınıza bile getirmeyin
Gerçekten seçmeyin. Şantiyede geceniz gündüzünüz olmayacak. saatleri abartmıyorum araştırabilirsiniz. Sabah 7 buçukta şantiyede olursunuz, en erken gece 12de çıkarsınız. 7 saat sonra tekrar şantiyeye gelmenizi beklerler.