Özel sektörde mühendislik olmak bildiğiniz üzere bir hayli zor. Ancak çevresi ve sermayesi olup da kendi işini kuranlar hariç tabi.
Biriken ve hala birikmeye devam eden mühendislik mezunları arasından sıyrılıp bi şekilde günümüz işe alma kriterlerini karșıladığımızı ve bir şekilde herhangi bir yerde ișe girdiğimizi varsayalım. Her şey umduğumuz gibi olmayabiliyor. Muhakkak ki canımızı sıkan birçok faktör olacaktır. Bu faktörlerden birkaçına değinmek gerekirse:
1- Çalışma arkadaşları
Çalışma arkadaşlarınızla iyi geçinememek ve iyi bir iletişim kuramamak sizi işten soğutmaya yetecek de artacaktır.
2- Çalışma ortamı
Çalışma ortamının içinde, çalışmak zorunda olduğunuz il’ de olabilir çalıştığınız ofis veya şantiyede olabilir. Özellikle şantiyeciyseniz sürekli il değiştirmek zorunda kalmak düzenli bir hayat kurmanızı neredeyse imkansız hale getirecektir.
3- İșveren baskısı
Başınızda sürekli bekleyen ve zengin etmek zorunda olduğunuz bir patrona alışmanız gerekecek. Çok gururlu bir karaktere sahipseniz işiniz bi hayli zor.Azarlanmaya alıșsanız iyi olur.
4-Gece gündüz ayrımı
Geceniz gündüzünüz bir olabilir üstelik mesai kavramı olmaksızın. Yani öyle 5 olsada gitsek moduna girmeniz biraz zor. Geç saatlere kadar çalışmaya alıșmanız gerekebilir.
5-Tatil kavramı
Belkide hiç duyamayacağınız bi kavram haline gelecektir. Birçok firmanın haftasonu çalıştığını biliyorsunuzdur umarım. Senelik izinlerinizide öyle keyfinize göre kullanmayı unutun. İşveren ne zaman uygun görürse o zaman izninizi kulllanırsınız.
6-Maaş konusu
Ömrünüzün büyük bir kısmını bu meslekte harcamadıysanız öyle yüksek maaş beklemeyin. Özel sektörde maaş tecrübeyle birlikte artıș gösterdiği için emekli olmaya yakın eğer hala devam ediyorsanız para kazanmaya başlarsınız.
Çok dogru kriterler fazlası vae eksiği yok.
Bu keriterleri yerine getirirsiniz ,yaklaşık 20 yılınızı ömürden verirsiniz sonra 3. dünya ülkesi olan Türkiyede Mühendis olarak biliğbeceri ve brikimlerinizin kıymetinin bilinmesini ve onure olmayı düşünmeyin.
Velhasıl Türkiyede mühendis olarak mutlu olmak istiyorsanız mutluluk skalanızı minimum tutunuz ki hayal kırıklıgına ugramayınız.
31 yılımı doldurdum Türkiyede Mühendis olmak zor.
Mutluluk-itibarın para ,ev ,araba,yazlıkgibi keriterlerde degerlendirildiği memleketimizde siz mesleki üretiminiz-hizmet ve liyakatınızla mutlu olmayı hedeflemeyin.
Paranız varsa itibarınız var ve mutlusunuz.
İnsan olmasanızda malesef.Hayatın ve memleketin gerçekleri.
saygılarımla
Çelik yapılar çalışırken çok güzel moral oldu eyv
Mühendislere odası denen kurum ne işe yarıyor. Biraz bunun haberini yapın lütfen
Keşke öğretmen olsaydık. Zamanında küçük gördüğümüz öğretmenlik bile mühendislikten çok çok iyi şu koşullarda.
Burada dikkat ediyorum , Özel sektörde mühendis olmak başlığı altında malesef var olan gerçekleri sıralamış ama sanki yazı, bir patronun elinden gibi. Öyle bir üslubu var ki sanki tüm bu yazdıkları olması gereken gibi. Kimse itiraz etmesin, kimse bu sisteme karşı çıkmasın… Burada işe gireceksen bunu bil ve bu yanlışları kabul et. sistem acımasız olacak sen de baş kaldırma.
Kimse kusura bakmasın ama yazı da bir iyi niyetli bilgilendirme yok. Yazı acımasız sisteme Mühendisi psikolojik olarak hazırlama yazısı Yazık