Bu içeriğimizde 23 Kasım’da Gölyaka/Düzce’de meydana gelen deprem hakkında Prof.Dr. Naci Görür’ün sosyal medya hesabından yapmış olduğu açıklamaları sizlerle paylaşacağız.
Sarıdere-Gölyaka/Düzce’de 6,0 deprem oldu. 1999 depremleri KAF’ın bu kesimini Bolu Tüneline kadar kırmıştı. Biz bu hattın Bolu kesiminin de kırılmasını beklediğimize dair bir tweet atmıştık. Bugünkü deprem muhtemelen Gölyaka-Sarıdere arasında kırılmamış KD-GB uzanımlı kısımda oldu. Düzce’de olan bugünkü deprem ile bu yörede enerjinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyorum. Ancak Bolu Dağı Tüneli ile Bolu güneyi arasında, KAF’a bağlanan hat henüz kırılmadığı için bu kesim riskli bölge olarak düşünülmelidir.
23 Kasım 2022 Gölyaka/Düzce Depremi İçin Teknik Bir Değerlendirme
Bugünkü Düzce depremi 1999 Gölcük ve Düzce depremleri sırasında KAF’ın kırılmamış bir kesimi üzerinde oldu. Böylece Düzce ve batısında KAF enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. 1999 depremlerinde KAF Bolu tüneline kadar kırılmıştı. Hala daha Bolu tüneli ile Bolu kenti ve ovası arasındaki fay kolunda kırılma olmadı. O nedenle Bolu ve güneyi riskli bir bölge olarak algılanmalı ve İRAP planı ciddiyetle uygulanmalıdır.
Düzce Depremi Bize Bazı Şeylerin Önemini Hatırlattı
- 1999 Düzce depremi yerbilimciler tarafından 3 ay önceden ön görüldü ve alarm verildi. Yapılan hazırlıklar sayesinde 1999 Kasım ayında olan depremde az hasar ve can kaybı oldu.
- 1999’dan sonra Düzce’de yapılan binalar yönetmeliklere uygun yapıldı ve bu nedenle de bugünkü depremde fazla hasar alınmadı. Bu açıklamalardan 2 sonuç çıkıyor: Evlerinizi deprem güvenli inşa ederseniz depremde fazla yara almazsınız. Bilim insanlarını ciddiye alır, öngörüleri doğrultusunda hazırlık yapar, önlem alırsanız, insanlarımızın can güvenliğini sağlarsınız.
“Düzce Depremi’nin Marmara Depremine Etkisi Olmaz Diyemeyiz”
Düzce depreminin İstanbul depremini etkileyip etkilemeyeceği üzerinde konuşmalar yapılıyor. İzleyicilerim bana da soruyorlar. Biz yerbilimciler, KAF gibi çok büyük boyutlardaki doğrultu atımlı fay sistemi üzerindeki stres dağılımını tam olarak bilemiyoruz. Düzce depreminin Marmara’daki fay sistemi üzerinde nasıl bir stres alanı değişimine sebep olacağını bilmeden Beklenen Marmara depremine etkisi olmaz demek pek bilimsel bir yaklaşım değildir.
Sayın Naci Hocamızın verdiği kıymetli bilgiler ve sizin bu bilgileri bize ulaştırmanız için teşekkür ederim. Sağ olun.