Revit Autodesk in geliştirdiği 3D modelleme yapılabilen bir tasarım programıdır. Revit özellikle BIM sürecinin yaygınlaşmasıyla değeri daha da artan(daha da artacak) bir programdır. Revit ile hem mimari,hem yapısal hem de mekanik modeller yapılabilir. Bu modellerin içine akıllı nesneler yerleştirilebiliyor. Buda AutoCAD ten en önemli farklarından biri. Aşağıdaki videoda çok sevdiğim bir kıyaslama yapıldı.
Farklı farklı seçeneklerle Render alarak yaptığınız yapının gerçeğe yakın hallerini görebilirsiniz. Aşağıdaki resimde bir render örneği var.
Şimdide sırayla mimari, yapısal ve mekanik olarak neler yapılabilir onlardan bahsedeceğim.
Revit Autodesk Mimari
Revit mimari ile binanızın mimari projesini oluşturabilirsiniz. Revit ile akıllı nesneler kullanarak binada kullanacağınız tüm elemanlar için malzeme listelerini kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Bu oluşturacağınız listelerle kolay bir şekilde hakediş- metraj oluşturarak maliyetlerini hesap edebilirsiniz. Örnek olarak AutoCAD te kapı çizdiğimizde sadece sembolik olarak oraya yerleştiriyoruz. Revitte ise bunun aksine oraya gerçek kapı modeli yerleştiriyoruz. Bu kapıların adedini, özelliklerini schedule(liste) kısmında hemen bulabilirsiniz. Bunu diğer malzemeler için de kolaylıkla oluşturabiliriz. Revit ile aynı zamanda oluşturduğumuz modelin renderlerini alarak gerçek durumdaki hallerini görebiliriz rahatlıkla.
Revit Autodesk Structure
Revit structure ile binanızın statik projesini de oluşturabilirsiniz. Binanın yapısal modelini 3 Boyutlu olarak modellememizi sağlayan Revit bize bir çok kolaylık sağlıyor. Binamızın yapısal modelini oluşturduktan sonra alacağımız kesitlerle çok iyi ayrıntılı çizim paftaları oluşturabiliriz. Schedule sekmesi ile ne kadar demir ne kadar beton gerektiğini kolay bir şekilde hemen hesaplayabiliriz. Oluşturduğumuz modele canlı,ölü,dinamik yükler etkileyip istediğimiz kombinasyonları da oluşturmamıza olanak sağlıyor. Revit ile ETABS e model gönderip- alma (import- export) özelliklerini kullanarak iyi bir şekilde analiz yapabiliriz. Cloud’ta analiz seçeneği de mevcut. Yada isteğe bağlı olarak aynı firmanın üretip geliştirdiği Robot Structural Analysis programına da model gönderilip analizi yaptırılabilir.
Revit Autodesk MEP
Revit MEP te yapacağımız model ile Mekanik -Elektrik -Tesisat projemizi rahat bir şekilde oluşturabiliriz. Binamızda yapacağımız her türlü ısınma,havalandırma,aydınlanma,atık su hattı,temiz su hattı gibi birçok mekanik,elektrik ve tesisat işlerimizi yapabiliriz. Schedule ile kolay bir şekilde hangi malzemeden kaç adet,nerede kullandığımızın listelerini oluşturup maliyetini hesaplayabiliriz.
Umarım Revit Autodesk programı yakın zamanda daha fazla kullanım kişi tarafından kullanılmaya başlanılır.Böylelikle projelerdeki malzeme maliyetlerini daha kolay hesaplamakla birlikte oluşturulacak 3D detaylar ile projelerin daha iyi bir şekilde imalatı mümkün olacaktır. BIM serisi ile ilgili ikinci yazım ve devamı da gelecek. Gelecek yazımda Navisworks ile ilgili bilgilendirme yazısı olacaktır. İyi okumalar.
Berbat bir revit tanımı, güncel olmayan başlıklar. BIM cahili bir makale.
Burak Bey kişiliğinize yakışır bir üslupla yorum yapmanızı rica ederim.
Revit gibi bir programı ufak bir yazı ile tanıtamıycağımı bildiğinizi varsayıyorum.BIM cahili konusuna gelince “Revit ile BIM de Neler Yapılabilir” isimli bir makalede Revit’in BIM deki rolüne değinme planım var.İyi okumalar