Pandemi süreci, hafta sonu yasakları ve sonucunda kalabalıklardan uzaklaşma isteği birçoğumuzda yaşadığımız şehrin yakınlarında bir yer alıp müstakil, bahçeli bir bina inşa etme ve hafta sonu yasaklarında bahçeli evde huzur içerisinde vakit geçirme hayaline yöneltti. Hal böyle olunca görece küçük, belki tinyhouse konseptli bir ev yapmak için nasıl geçici müteahhitlik yetki belgesi alırım sorusu akıllara geldi.
Geçici Müteahhitlik Yetki Belgesi Nedir?
Yapı sahibinin kendi arsasına, kar amacı gütmeden kendisine ait yapıyı inşa etmek üzere müteahhitlik yetkisi almasıdır.
Geçici Müteahhitlik Belgesi Sınırları Nelerdir?
Geçici müteahhitlik yetki belgesi ile tek parselde bodrum hariç en fazla iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen 1 adet yapı yapılabilir.
Sadece ilgili parsele ait yapım işinde kullanılmak ve 5 yıl içerisinde 1 defaya mahsus olmak üzere yapı sahibine tek yapı yapması için geçici müteahhitlik yetki belgesi verilir. Birden fazla parselde tekrar geçici müteahhitlik belgesi ile yapı inşa etmek için 5 yıl beklenmesi gerekmektedir.
Aynı parselde geçici müteahhitlik belgesi ile yapılacak yapıya bağlı olarak inşa edilen ağıl, kümse, depo, müştemilat gibi eklentiler aynı geçici müteahhitlik belgesi kullanılarak yapılabilir.
Geçici Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır?
Bağlı bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne aşağıdaki evraklar ile birlikte başvurularak Geçici Müteahhitlik Belgesi alınabilir.
Geçici Yapı Müteahhitlik Belgesi Numarası Verilebilmesi İçin İstenen Belgeler – 2021
1- Başvuru yapılacak parsele ait tapu fotokopisi.
2- Nüfus cüzdanı fotokopisi.
3- Halk Bankası Bakanlık 118 kodlu Hesabına TC Kimlik No ile 1000 TL yatırıldığına ait dekont aslı (Havale ve Eft işlemleri ile yatırılan ücret dekontları kabul edilmemektedir).
4- Yetki Belgesi Başvuru Formu (EK-1).
5-Geçici Belge Numarası için aşağıda bulunan geçici müteahhitlik yetki belgesi numarasının kullanımına ilişkin bilgilendirme formu doldurulacaktır.
6- Müşterek tapularda ortaklardan noter onaylı muvafakatname istenmektedir.
7-Vekaleten başvuru yapılması halinde Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünde yapı müteahhitliği yetki belgesi numarası almakla ilgili ibarenin vekaletnamede olması zorunludur.
Eki-1 Yetki Belgesi Başvuru Formu İçin Tıklayın