Bir inşaat mühendisi, ”İnşaat Mühendisliği’ni Tercih Etmemelisiniz” der. Mesleki olarak bu cümleyi kurmak o kadar zor bir durum ki anlatamam. Bize gelen mesajlar, son yıllarda sektörün kötüye gidişi ve pandemi ile birlikte işlerin oldukça yavaşlaması bizi bunu söylemeye yöneltiyor.
En Büyük Sıkıntı İşsizlik
Pandemiden önceki iki yılda sektörel bir daralma söz konusu oldu. İşlerin azalması karşısında mezun sayısındaki artış ile birlikte yoğun bir işsizlik söz konusu duruma geldi. Özellikle yeni mezunların tercih edilmemesi ile birlikte inşaat mühendisliği talebinde büyük bir azalış söz konusu oldu. Özetle talep azalırken arzın artması, dengeleri olumsuz yönde etkiledi ve bunun sonucunda işsizlik inşaat mühendisliğinde çığ gibi arttı.
Bununla birlikte düşük netler ile her ilde açılan bölümlere birinci öğretimi geçtik ikinci öğretim ile birçok adayın yerleşmesi, matematiksel olarak mühendislik başarısının düşüşüne sebep oldu. Kaliteli mühendislik olgusunun düşmesi işverenin tecrübeli mühendis tercihine etken oldu.
İşveren demişken, inşaat sektörüne olan talep o kadar dengesizleşti ki para var diye mahallenin bakkalı dahi müteahhit olup sektöre dahil oldu. Tabii bilgi ve birikimsizlik ile birlikte işverenin de kalitesinin düşmesi sektörü oldukça olumsuz etkiledi. Mühendislik bölümlerinin zorluğu göz önünde bulundurulacak olursa, yıllarını bu bölümü bitirmek için vermiş insanların bilinçsiz müteahhittin eline düşmesi sektörel bir çöküşü hızlandırdı. Kendi kişisel görüşümdür, “kalitenin olmadığı yerde mühendislik yoktur!”
En Büyük Aldatmaca: İmzan Para Ediyor
Bu bölümü tercih edenlerin çoğuna büyüklerimiz bu sözü söylemiştir, “senin imzan para ediyor!” Evet imza para ediyor. Sektörde imzacı mühendislik kavramı var. Şantiye şefliği hafife alınacak bir olgu değilken, halihazırda neredeyse tüm mühendislik dalları ve teknik personellere şantiye şefliği yetkisinin verilmesi, müteahhitlerin ekmeğine yağ sürdü diyebiliriz. Kontrolsüz şantiyeler ve şantiye şeflerinin ucuza imza atma işi hepimizce bilinen bir gerçek olarak ortada. Hiç şantiyeye uğramadan ekmek parası olsun diyerek imzacılık yapmak ne kadar etik? Bu işin sorumluluğu ve bilincinin farkında olmayan bir sistem oluşturmak ne kadar doğru? Tabi işsizlik insanı çaresizliğe ittiği için bunların normalleştirilmesi de sektörel çöküşün yegane sebeplerindendir.
Sonuç: İnşaat Mühendisliği’ni Neden Seçmemelisiniz?
Bahsettiğimiz konular hepimizin bildiği güncel ama kulak ardı edilen konular. Bu doğrultuda gidildiği sürece, işsizlik kaçınılmaz hale gelir, imzacılık yapılır, sektör çöplük olur ve bir gün sıkışan metan gazı ile patlar. Şantiyelerin zorluğu ve ofis işinin kısırlığından da bahsetmek istemedim bile.
Tüm bunları göz önünde bulundurup, ben bu işi kaliteli yaparım, severek yaparım diyen var ise buyursun okusun… Ancak yine son tavsiye olsun; ya üniversiteniz kaliteli olsun ya da sizin mesleki bakış açınız kaliteli olsun.
Ben 28 yılımı verdim İnşaat Mühendisi olarak paranın ve maddi gücü yüksek olan Mühendislik ile alakadar olmayan işverenler inşaat sektöründe çok aktif bu insanlara statik hesap deprem yönetmeliği ve yapı güvenliği konusunda istediğinizi hem anlatamaz hemde yaptıramazsınız yılda 15000-20000 arası inşaat mühendisi sektöre adım atıyor Bu çok ürkütücü bir durum ben şu anda asgari ücret üzerinden çalışıyorum Ben yapmazsam yerime yapacak inşaat mühendisi bayağı var