Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için 30 yıldır çalışan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 2017 yılı büyüme verisiyle ilgili değerlendirmelerini açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisi için 2018 yılı ilk çeyreğine ilişkin büyüme verisini açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk 3 ayında % 7,4’lük büyüme kaydetti. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Türk özel sektörü 2018 yılının ilk çeyreğinde, gerçek potansiyelini ortaya koymuştur. Bu büyüme performansı içerisinde inşaatın da yeri gözden kaçırılmamalıdır. 2017 yılının ilk çeyreğinde %5,2, 2016 yılının ilk çeyreğinde %2,5 büyüyen inşaat sektörü bu yılın ilk çeyreğinde %6,9’luk büyüme gerçekleştirmiştir. 2017 yılında inşaat sektörünü geliştirmeye yönelik düzenlemelerin etkisi ile %8,9’luk büyüme yakalayan inşaat sektörü 2018 yılının ilk çeyreğinde, son 4 yılın en yüksek ilk çeyrek büyümesine ulaşmıştır” dedi.
İnşaat sektöründeki verileri değerlendiren Yavuz Işık: “Bu büyüme rakamının ötesinde, inşaat sektöründe bir takım sorunlar göze çarpmaktadır. 2018 yılının ilk 3 ayındaki yapı ruhsatı sayıları incelendiğinde, müteahhitlerimizin yeni inşaat noktasında isteksiz oldukları net bir şekilde görülecektir. 2018 yılının ilk çeyreğinde yapı ruhsatı sayıları geçen seneye kıyasla, yüz ölçüm olarak %33, bina sayısı olarak %23 ve daire sayısı olarak ise %42 düşüş göstermiştir. İlk üç aydaki düşüş oranları oldukça yüksek görünmektedir” dedi.
Nisan ve mayıs aylarında konut talebinde ciddi bir azalma meydana geldiğini ifade eden Yavuz Işık sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında, inşaat sektörü ile paralel olan hazır beton sektöründe de önemli bir yavaşlama söz konusudur. İkinci çeyrekte de inşaat sektöründe bir yavaşlama beklenmektedir. Bu nedenlerle, inşaat sektörünü geliştirmeye yönelik son alınan tedbirler çok yerinde olup zamanlaması doğrudur. Bakanlar Kurulu kararıyla 6 ay süreyle konut teslimlerinde %18 yerine %8 KDV uygulanacak olması, %4 olan tapu harcının %3’e indirilmesi ve son olarak ev kredilerinde bankaların yeni bir faiz kampanyası başlatmaları sektöre canlılık getirecektir. İnşaat faaliyetlerindeki yavaşlamanın net bir şekilde ortaya çıktığı 2018 yılının ikinci çeyreğinde, boyutu bilinemeyen eldeki konut stoğunun etkisi ile inşaat sektöründeki geriye gidiş, bu düzenlemeler ile kısmi de olsa azalacaktır.”
2007 yılında toplam yatırımların %21’i düzeyinde olan konut yatırımının 2017 yılında %33’e yükseldiğini belirten Işık: “Konut sektörü, ülkemizin belkemiği durumundadır. Ekonomideki yeri ve önemi bu kadar büyük olan bir sektörün geliştirilmesi adına atılacak her adım yalnızca sektör için değil Türkiye için önemlidir, kıymetlidir” dedi.
Kaynak: yapi.com