İnşaat sektörüne çözüm önerisi, 2018 Yılı İnşaat Mühendisliği bölümü kontenjanları 11498 kişi. Bunun yaklaşık 8-9 bini 4 sene sonra mezun olacak(Hazırlık okuyanlar ve dönem uzatanlar 5-6 sene sonra). Peki her sene bu kadar mezuna verilecek iş var mı? Cevabımız ne yazık ki hayır. Çünkü anlamsız bir şekilde patronlar,devlet kurumları mühendis çalıştırmak istemiyor. Bu durumda ortaya bir sürü işsiz mezun mühendis açığa çıkıyor. 4 yıllık zorlu bir eğitimi tamamladıktan sonra asgari ücretle bile iş bulamamak gibi bir sorunla karşılaşılan bir dönemdeyiz. Benim şahsi olarak birkaç maddeden oluşan çözüm önerilerim var:
1-)Kontenjanların düşürülmesi
Her sene bu kadar fazla mezun vermek yerine kontenjanların bir kısmı düşürülürse en azından işsiz mezun sayısı azalır.Tabiki bu işverenlerin,üniversitelerin hiç işine gelmediği için bu seçenek en iyi ihtimalle 5 sene sonra belki gündeme gelip yasalaşır.
2-)Denetim Mekanizmalarının Geliştirilmesi
Belediye deki mühendislerin de,yapı denetimdeki mühendislerinde bu inşaat yükünü kaldıracak sayısal yeterlilikleri ne yazık ki yok. Bir belediye deki yapı denetim kısmına gittiğinizde her mahalleden sorumlu bir mühendis görürsünüz. Takdir edersiniz ki bir mühendisin hem devamlı evrak işi yapması hemde sorumluluğundaki inşaatları düzenli denetlemesi imkansız.B unun yerine mühendis sayısı arttırılarak bir nebze iş düzeltilebilir.
Yapı denetim firmalarındaki işleyişi bilmeyen yoktur.Kağıt üstünde bir sürü çalışanı gözükür ama aktif çalışan sayısına bakıldığında 1 yada 2 tane kontrol elemanı vardır. Yeni mezun bir mühendistir. Düşük ücrete çalışacağı için tercih edilir.Kendisinden beklenen sorumluluğu altındaki tüm inşaatları denetlemesidir. Ve ne yazık ki bu da imkansızdır.Tüm beton dökümlerinden önce yapılan işi kontrol etmesi gerekir(diğer bir çok işi daha yapması gerekiyor yasal olarak ama gerçekçi de olmak gerek) ama elinde aynı anda bir çok proje olduğu için yetişememe sorunu vardır. Aktif çalışan sayılarının arttırılması da yeni istihdamlar sağlayacaktır ve böylelikle daha kaliteli işler ortaya çıkacaktır.
3-)Şantiye Kontrolü
Bir inşaatın iyi şekilde bir denetlenmesi için şantiye de bir mühendisin olması gerekir.Şantiyenin büyüklüğüne göre ihtiyaç duyulan sayılar artar ama bu sayı hiçbir zaman 0 değildir.
Düzenli olarak haber okursanız her gün şu haberlerle karşılaşırsınız. İnşatta iş kazası,bina göçtü,kazıdan dolayı binada çatlaklar oluştu vb gibi haberlerden her gün en az 1 tane var. Bunların önüne geçilmesi için gereken mühendis istihdamıdır. Çünkü oluşan kazalardaki ekstra maliyetler çok daha büyük teknik eleman istihdamının yaratacağı maliyete kıyasla.
Umarım bu düşüncelerim yakın zamanda uygulanmaya başlanır. Çünkü bu denetimsizlik ve kalitesiz işlerle olası bir büyük depremde oluşacak hasarı bu ülke krizsiz kaldıramaz. Aşağıda 2018 Türkiye’sinin bir utanç videosunu paylaşıyorum.
hiç m terzaghi nedir kimdir ne demiştir okumadınız arkadaşım .