İnşaata Başlarken Yapılması Gerekenler serisinin önceki yazısına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Daha önceki yazımızda bahsettiğimiz gibi elektrik ekibi sıva altı montaj işini bitirdikten sonra temizliğini yapar ve sıhhi tesisat ekibi başlar.
Öncelikle sıhhi tesisat/ kalorifer/klima vb. projeleri incelenir ve gerekli malzemeler temin edilir.
Ardından önce pis ve temiz su tesisatları projeye ve mümkünse mesken sahibinin talebi üzerine de değişmek kaydıyla yapılır. Pis su giderlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri ise; gerekli eğimin verilmesidir. Ne çok fazla eğim verilmeli ne de çok az eğim verilmelidir.
Temiz su tesisatında ise kaynak noktalarının sızdırmaz şekilde kaynatılmasına dikkat edilmelidir. Yer yer de tabliyeye sabitlenip, oynaması/ yerinden çıkması engellenmelidir. Temizlik yapıldıktan sonra kendi kararınıza göre sıvadan sonra ve şaptan hemen önce kalorifer ve klima tesisatları çekilmelidir. Şaptan hemen önce dememizin sebebi, içerde çalışan ustaların kalorifer veya klima borularına zarar vermesini engellemektir.
Üzerinden ne kadar az kişi/alet vs. geçerse tesisat o kadar sağlıklı olur. Aksi taktirde sıvadan önce montajı yapılmış bir klima borusu eğer yerden geçmek zorunda kalıyorsa, üzerinden el arabası geçebilir, ahşap düşebilir vs. olabilir. Bu da bizim malzememize zarar verecektir. Bu yüzden kaba sıva bittikten sonra yapılması daha uygun olabilir.
İşlem bittikten sonra boruların uçları, uygun bir malzeme ile içine herhangi bir beton parçası/ sıva girmesin diye kapatılmalıdır.
Şaptan önce de yine alaturka wc taşı, gömme rezervuar sistemlerinin de montajı yapılır.
Şantiyede düzeni sağlamak istiyorsanız temizlik kuralına dikkat etmeniz gerekir. Her giren ekip çalışma alanını temiz bırakmalıdır. Yoksa herkes birbirine yükü atar ve şantiye alanı pislikten geçilmez.
Islak hacimlere sıvadan önce fayansçı ekip girebilir ve öncelikle wc/banyo duvarlarından başlarlar. Yerden uygun şap payını razer yardımı ile ölçerler ve alt kısımdan uygun boşluğu bırakırlar. Duvardan sonra tabanları yaparlar. Burada en önemli nokta ise banyo/wc’lerde gerekli eğimin verilmesidir. Gider yerlerine yine projeden bakabilir veya kendiniz belirleyebilirsiniz.
Gider eğim kontrolü için yere terazi koyabilir, su dökebilir veya misket deneyi yapabilirsiniz. Hepsinde eğim, gideri göstermek zorundadır.
Daire içlerinde projeye bağlı olmak kaydıyla genellikle hol, mutfak ve balkonlar fayans olur. Balkonlarda yine banyodaki gibi eğime dikkat etmek zorundasınız.
Mesken içinde ise öyle bir kural yoktur. Eğim vermek zorunda değilsiniz.
Bir sonraki yazımızda devam etmek dileğiyle.
İbrahim YILMAZ
İnşaat Mühendisi
Müteahhit
Güncel inşaat bilgilerini görmek,gelişmeleri izlemek .