İnşaata Başlarken Yapılması Gerekenler serisinin ilk yazısına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Artık inşaata başladık ama bu başlık altından ilerleyebiliriz.
Mimari ve statik projeye göre tüm kat planlarının betonu döküldükten sonra tüm katlar temizlenir ve duvar örümü işine başlanır.
Ustabaşı dış cephedeki küçük kayıklıkları düzeltmek için en üst tabliyeden en alta kadar ip çeker ve teraziyi alır.
Ardından duvar malzemesinin geleceği yeri hafif şekilde ıslatıp imalata öyle başlayınız. Her 60-80 cm de duvarları sabitlemeniz gerekir. Bunun için en sağlıklı olan yöntem lamalardır. L şeklindeki malzemenin bir kısmı kolona diğer kısmı da duvarın üzerine gelecek şekilde montajı yapılır. Üç metreden fazla yüksek duvarlar içi ise her üç metrede bir boydan lento atabilirsiniz.
Ustabaşı daire içinde de taksimatı yapar, şantiye şefi kontrolünü yapar. Onay alındıktan sonra hızlı bir şekilde örüme başlanır.
İşin hatasız olması, ustanın işçiliğinin kontrolü açısından bir daire tamamlattırılıp kontrolü yapılabilinir. Böylelikle varsa değişiklikler yapılır. Duvar imalatında malzeme şaşırtmalı şekilde yapılmalıdır.
Gerekli kapı ve pencere boşlukları bırakılır. Bunun için lentolar yapılır. Lento, bulunduğu duvarın kalınlığı kadar olacak ve uzunluğu ise pencere/kapı minhasından iki taraftan da eşit olacak şekilde fazla bırakılmalıdır. Örneğin kapı uzunluğu 90 cm ise lento 120 cm olarak hazırlanabilir.
Duvar üstlerinde yer yer boşluklar olabilir, bunu yine tuğla, bims vb. parçalarla doldurabilirsiniz. Veyahut o boşluğa köpük sıkabilirsiniz. Yine duvarın oynamaması ve tam anlamıyla sıkışması için duvar kaması kullanılmalıdır.
Tüm bu detaylara dikkat ederek duvar ekibi işini bitirir. Ardından sıva altı tesisat işlemleri için elektrikçi, sıhhi tesisatçı, klimacı vb. ekipler devreye girer.
Duvar ekibi de işini bitirip katları temizler ve diğer ustalara şantiyeyi devreder. Öncelikle elektrikçilerin girmesi tercih edilir. Elektrikçiler projeye uygun olarak gerekli kırımları yapar. Müteahhidin veya ev sahibinin isteği üzerine değişiklikler yapılabilinir. Borulama işi bittikten sonra kılavuz yardımıyla kablolar da yerleştirilir. İlerde herhangi bir problem durumunda veya en basitinden duvara bir şey montajı yapılacağı zaman kablolar zarar görmesin diye, borulama işi biter bitmez fotoğrafını çekmeniz faydanıza olacaktır. Tüm sıva altı işlem bittikten sonra temiz bir şekilde işi sıhhi tesisat ekibine devredilir.
Bu yazı dizimizin de sonuna geldik. Bir sonrakinde kaldığımız yerden devam edeceğiz.
İyi çalışmalar,
İbrahim YILMAZ
İnşaat Mühendisi
Müteahhit
C Sınıfı İSG Uzmanı