4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre ihale edilen ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na göre sözleşmesi imzalanan, Birim Fiyat Sözleşmeli Yapım İşlerinde Birim Fiyat Teklif Cetvelinde yer alan herhangi bir iş kaleminde; %20’yi aşan bir artış söz konusu olduğunda ve bu artış miktarının bedeli sözleşme bedelinin %1’inden fazla ise o iş kaleminin %20’yi aşan kısmı için Revize Birim Fiyat üzerinden ödeme yapılır.
Revize Birim Fiyatla İlgili Bilinmesi Gerekenler
- Anahtar teslimi götürü bedel sözleşmelerde, revize birim fiyat uygulaması yoktur.
- Birim Fiyat Sözleşmelerde yalnızca Birim Fiyat Teklif Cetvelinde yer alan işler için Revize Birim Fiyatın hesabı yapılırken; 08.08.2019 tarihinde yayımlanan ve 18.08.2019 tarihinde yürürlüğe giren mevzuat düzenlemesi ile, sözleşmeye sonradan giren iş kalemleri( Yeni Fiyat Tutanağı-YFT) için de Revize Birim Fiyatın hesaplanma zorunluluğu getirilmiştir.
- Revize Birim Fiyatın her hakedişte uygulanıp güncellenmesi gerekir.
- Miktarların hatalı belirlenmesinden kaynaklı olarak yüklenicilere fahiş ödemelerin yapılmamasına hizmet etmektedir.
- Anahtar Teslimi Götürü Bedel Sözleşme ve Birim Fiyat Sözleşmeden oluşan Karma Sözleşmelerde de yukarıda belirtildiği gibi yalnızca Birim Fiyat Sözleşme kısmı için Revize Birim Fiyatın hesabı yapılır.
- Teklif Birim Fiyatı yüksek olan bir iş kaleminde gereksiz ve fazla imalatın önüne geçilmesi için uygulanan Revize Birim Fiyatın hesabında yapılan iş miktarı arttıkça birim fiyatı azalmaktadır.
Revize Birim Fiyatın Hesaplaması Nasıl Yapılır?
R=(1-((A x F)/S)) x F formülü ile hesaplanır.
R: Revize Birim Fiyat
A: İş Kaleminde meydana gelen toplam artış ( adet, ton, kg mᶟ vb.)
F: Teklif Birim Fiyat
S: Sözleşme Bedeli
Örneğin; Sözleşme bedeli 2.000.000 lira olan Birim Fiyat Sözleşmeli bir yapım işinde A Pozunun teklif birim fiyatı 8.500 lira ve sözleşme miktarı 10 ton iken yapılan miktar 13 ton olsun. Revize Birim Fiyatın hesabını gerektirmesi için iki şarta bakıyoruz:
İş kaleminde meydana gelen artış 13-10=3 ton yani %30 artış (%20’den fazla artış olması gerekiyor). Bu artışın teklif birim fiyat ile tutarı 3 x 8.500 = 25.500 lira %1.275 ( artış miktarı sözleşme bedelinin %1’inden fazla olması gerekiyor). Her iki şartı da sağladığına göre Revize Birim Fiyatımız:
R=(1-((3×8.500)/2.000.000))x8.500 = 8.391,63 lira
İş kaleminin sözleşmedeki miktarının %20 fazlası olan 12 ton; teklif birim fiyat olan 8.500 lira üzerinden, kalan 13-12=1 ton ise; Revize Birim Fiyatımız olan 8.391.63 lira üzerinden ödenecektir.
Örnekte de görüldüğü gibi, sözleşmede yer alan ya da sonradan sözleşmeye dâhil olan ve Revize Birim Fiyatın hesabını gerektiren bir iş kaleminde yapılan miktar arttıkça birim fiyatı belirli oranda azalmaktadır.
Kaynaklar / References
30/09/2020-31260 R.G./13. md. yürürlük:20/10/2020 ile yeni bir düzenleme yapılmıştır.
Kamu İhale Genel Tebliği
“52.2. (Ek madde: 30/09/2020-31260 R.G./13. md. yürürlük:20/10/2020) 52.1. maddesi uyarınca hesaplanan revize birim fiyat, o iş kalemine ait resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak (%25 oranında kar ve genel gider dahil) hesaplanan birim fiyatı geçemez. İş kalemine ait resmi analiz ve rayiçlerin bulunmaması halinde ise, bu fiyat Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 22 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları dikkate alınarak hesaplanır. ” maddesi gereği hesaplanan revize fiyat o iş kalemine ait resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak (%25 oranında kar ve genel gider dahil) hesaplanan birim fiyatı geçemez.
İlginiz ve bilginiz için teşekkür ederiz Suat Bey, dediğiniz gibi bir yönetmelik değişikliği yapılmış. Ancak bu yönetmeliğin çok da sağlıklı kullanılacağı kanaatinde değilim, mahkemeye intikal edileceğini düşünüyorum. Tekrar teşekkür eder iyi günler dilerim…
Biz teknik elamanlar net olanı belirtiriz. KİK yayınları idareler arası farklı yorumlanarak farklı uygulamalar yapılmakta.
Bu değişiklikte benim anladığım sözleşmede olan kalemlerde formül sonucu neyse o uygulanır.
Daha önce Sözleşmede olmayan teni birim fiyat kalemlerinde revize fiyat uygulanmadığından (bu neden onu da anlamadım, o da sonuçta sözleşmenin içindedir, birim fiyatlı iş o zamanlarda yapmadım ama ben uygulardım) bu kalemlerde eğer anlaşılan fiyat kamu birim fiyatları üzerinde ise ve revize fiyat; Birim Fiyatların üzerinde çıkarsa ( hatta%90 nını geçmeyecek şekilde) uygulama yapılır diye anlıyorum.