Piyasadaki ufak işlerin neredeyse tamamında karşılaşılan bir durum var: Mimarlar sadece mimari projeyi çizmek için para almaz.
Mimara ödenen para = Mimari + Statik + Elektrik + Mekanik Tesisat Projesi ve Belediyeden ruhsat almak için ödenen paradır.
Mimarlarında çoğu yanına yeni mezun veya max 1-2 yıl deneyimli (deneyimsiz) eleman alır. Bu elemanlar çok büyük ihtimalle teknikerdir. İşe aldığı kişi zekadan noksan birisi değilse en kötü ihtimalle 1-2 proje çizerek işi öğrenir. Çizilen proje müteahhite gider, 2-3 revizeden sonra projede mutabık kalınır. Sıra en zevkli kısıma gelir.
Mimar projeyi elektrik, makine ve statik projeyi çizecek kişilere gönderir ve 2 gün sonra elimde olsun der. O projeleri çizecek kişiler de fason proje çizer ve 2 güne kalmadan çıktılarını da hazır ederler.
Projeler belediyeye ruhsat almak için verilir. Mimarın bu işleri koşturması için de 1 elemanı vardır. Bu elemanların çoğunun özellikleri şunlar:
(Çok kaliteli arkadaşların da bu işi yaptığını biliyorum. Lafım tabii ki onlara değil, kızmayın sakın)
- Elinde son model iphone telefon olacak
- Kafası basmayacak ama ağzı laf yapacak
- Belediyede mal mal takılacak potansiyelde olacak.
Not: Her evrak takip işi yapanın bu şekilde olduğunu söylemiyorum. Bazıları gerçekten taktire şayan.. Sözüm onlardan dışarı
Velhasılı kelam, hadi elektrik ve mekanik projeyi kısmen anlarım da statik projenin fason olarak çizdirilmesi çok tehlikeli. Bu arada statik projeyi çizen kişiyle, projeye imzayı atan kişi %80-90 ihtimalle farklı kişilerdir 🙂 Biri proje çizmeyi bilir ama imza yetkisi yoktur, öteki hiçbir şey bilmez ama mühendistir.
Mikail KARACA
İnş. Y. Müh.
Yeni mezun bir inşaat mühendisi kendi bahçesine ev yapmak istese, ne gibi işlemler yapması gerekiyor bununla ilgili bir yazınız var mı bulamadım? Misal odaya kayıt olmak yetiyor mu bide orjinal programlar mi gerekli? Neler gerekli Yardımcı olursanız sevinirim
Yeni mezun bir arkadaşımız direk “ben proje yapabilirim” gibi düşünmemeli. Kendini geliştirmeli. Bu açıdan tecrübeli bir mühendis ile iletişime geçip. Proje öncesi etüt hazırlıkları ve mimari çalışma aşamaları ile yapı ruhsatı işlemlerini adım adım takip ederek her aşamayı öğrenmeli. Sadece orjinal programı alıp çözüm yapıp sonuç ile hemen ev yapmak beklenmeyen bir durumda hayallerrin de yıkılması olur. Bu gelişim süreci 1-2 sene de olabilir. Daha uzun ve ya kısa da o tamamen kişiye ve özverisine bağlı. Oda kayıdı da projelerde elbet lazım olacaktır. Saygılar
değerli kardeşim kartvizitinin önüne yük. yazdırabilmek için bilişim adi altinda tezsiz yüksek lisans yapmışsın laftada yüksek mühendissin o da güzel fakat göndermeleri de teknikerlere yapmışsın, bu işler adının önüne yük. yazdırmakla bitmiyor değerli kardeşim bu ülkede senin gibi yük. müh.lerin yetkilerini kullanarak iş yapan yük müh.tende tecrübeli, deneyimli ve kaliteli, mühendislere eğitim verebilecek donanimda teknikerler var tekniker kelimesini kullanırken iyi düşünün tekniker sadece evrak parçasını takip eden değil muhendisin dahi hazırladığı projeyi kontrol eden adamdır saygılarımla.