Yapı ruhsatı bir inşaata başlamak için alınması kanunen zorunlu bir belgedir. Bu belge inşaatın künyesidir, sorumluların kimler olduğunu gösterir bir belgedir. Ancak yapı ruhsatını tek bir belge olarak görmek mümkün değildir. Yapı ruhsatı ek olarak hazırlanan onaylı projeler ile bir bütündür. (Yapı ruhsatı gerektirmeyen yapılar nelerdir?)
Her belgede olduğu gibi yapı ruhsatının da (inşaat ruhsatı) bir geçerlilik süresi vardır. Aldığınız yapı ruhsatı sonsuza dek geçerli değildir. İnşaat ruhsatlarının geçerlilik süresi 5 yıl ile sınırlandırılmıştır. Ancak birtakım sebeplerden dolayı bu 5 yıllık sure inşaatınızı bitirmek için yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda 5 yıllık sure DOLMADAN ruhsatın yenilenmesi ve bir 5 yıl daha ilave sure alınması zorunludur. Sonsuz sayıda ruhsat yenileme yapılması mümkündür. Ruhsat yenileme de dikkat edilecek tek husus ruhsat suresi dolmadan yenilemenin gerçekleşmesidir. Ruhsat yenileme aşamasında harç alınmaz. Ruhsat alındıktan sonra 5 yıl geçmişse ve sizde ruhsat yenilemesi yapmamışsanız inşai faaliyetlere devam edemezsiniz. Devam ettiğiniz takdirde yapınız ilgili idarece mühürlenir ve çalışma durdurulur. 5 yıllık sure sonunda ruhsatınız hükümsüz hale gelir.
Yapı Ruhsatı Formunda Önemli Değişiklikler Yapıldı
Yapı tamamlandıktan sonra yapı kullanma izin belgesi yada iskan belgesi dediğimiz belgenin ilgili idareden alınması zorunludur. Bu belge 5 yıllık ruhsat suresi bitmeden alınmalıdır. Yasaya göre inşaatın bittiği tarih, yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihtir. Dolayısı ile ben içeri girdim oturuyorum, elektriğim var, suyum var demek inşaatınızın bittiğini kanıtlamaz. Ne zaman ki yapı kullanma izin belgesi alırsınız ,o tarihte inşaatınız bitmiş anlamına gelir.
Yapı Ruhsatı Hakkında Önemli Hususlar
Önemli bir hususta, ilk basta ruhsat alındığı halde, 5 yıl içerisinde inşai faaliyetlerin tamamlandığı, yapının kullanıldığı ama iskan belgesinin alınmadığı durumlardır. Yani yapı 5 yıl içerisinde tamamlanmıştır ancak iskan alınmamıştır. Bununla beraber ruhsat yenilemesi de yapılmamıştır. Bu gibi durumlarda yapıyı kontrol eden firma/kişiler tarafından teknik bir rapor idareye sunulursa ve yapının ruhsat suresi olan 5 yıl içerisinde bittiği kanıtlanırsa ruhsat yenilemesi yapılmadan direk yapı kullanma izin belgesi idarece verilebilir.
Aklımıza gelen bir başka durumda ruhsat suresi 5 yılın bitmesine rağmen ruhsat yenilemesinin yapılmaması ve inşai faaliyetlerinde daha bitmemiş olması durumudur. Bu takdirde iskan alınamaz çünkü yapı tamamlanmamıştır. Ancak inşai faaliyette yapılamaz çünkü 5 yıllık süre dolduğundan ruhsat hükümsüzdür. Bu gibi durumlarda yeniden inşai faaliyetlere başlamak için ve yapıyı tamamlayıp iskana hazır hale getirmek için yeniden ruhsat alınmalıdır. Kavramlara dikkat edelim. 5 yıllık süre içerisinde ruhsat yeniliyorsanız “RUHSAT YENİLEME” , 5 yıllık sure geçtikten sonra ruhsat çıkarmaya çalışıyorsanız “YENİDEN RUHSAT”.. Bu iki kavram birbirinden farklıdır. 5 yıllık süre geçtiği için yeniden ruhsat çıkaracağınızda, yapı ruhsatını ilk aldığınız tarihteki yönetmelik haklarınız müktesep haktır. Ancak harçları tekrar ödemek ve yeniden ruhsat almak zorundasınız. Ruhsat alma şartları da zaten tip imar yönetmeliğinde açıkça belirtilmiş.
Ahmet CELIKKOLLU
Insaat Muhendisi
ESKISEHIR
0.5.4.1.9.7.3.0.1.5.1
Yazıda ruhsat suresi 5 yildir deniyor. Bir düzeltme yapmak gerekir. 2 yıl içinde inşaata başlanırsa ruhsat süresi 5 yıldır. Aksi halde 2 yılın sonunda yeniden ruhsat almak gerekir.