Tünel Kalıp Sistemi son yıllarda toplu konut inşaatlarında sıklıkla karşılaştığımız bir kalıp sistemidir. Biz de bu yazımızda bu sistemin avantaj ve dezavantajlarını inceleyerek, geleneksel kalıpla kıyaslamalarına göz atacağız.
Yapım maliyetlerinde önemli bir kalem olan kalıp sistemleri geçmişten bu yana ihtiyaçları karşılamak adına değişiklikler göstermiştir. Özellikle günümüzde sıklıkla başvurulan geleneksel kalıp sistemi, hem maliyetli olması hem de önemli bir işçilik gerektirmesinden ötürü inşaat sektörünü farklı arayışlara yönlendirmiştir.
Özellikle yüksek yapılarda modern kalıp sistemlerine başvurulması, bunun en önemli örneklerindendir. Bu kalıp sistemlerinin kullanılması, uygulaması zor olan işlemleri kolay hale getirmekte ve yapım süresini önemli ölçüde kısaltmaktadır. Bahsettiğimiz modern kalıp sistemlerinin en yaygın örneklerinden biri de tünel kalıp sistemidir.
İçindekiler
Tünel Kalıp Sistemi Nedir?
Betonarme yapılarda taşıyıcı duvar ve döşemelerin, düzgün yüzeyli çelik kalıplarla tek işlemde betonlanmasını sağlayan yapım yöntemidir. Döşeme ve duvarların beraber betonlanması hem rijit hem de tek parça halinde bir yapı ortaya çıkarır ve daha fazla katlı binaların yapılabilmesine olanak sağlar.
Yapı Deprem Davranışında Tünel Kalıp Sistemi Etkisi
Büyük bir bölümü deprem riski altında bulunan Türkiye’de depreme dayanıklı olması gereken yapılarda yeterli dayanımın görülmemesi sıklıkla karşılaştığımız durumlardan biridir. Bu olumsuz durumu azaltabilecek seçeneklerden biri de seçilen kalıp sistemidir.
Tünel Kalıp Sistemi Güvenilir mi? | Depreme Dayanıklı mı?
1999 Marmara Depremi’nde tünel kalıp sistemle yapılmış yapılar diğer yapılara kıyasla oldukça iyi bir dayanım sergilemiştir. Bu örneği de göz önünde bulundurursak bu kalıp sistemi depreme karşı rahatlıkla önerilen ve hızlı üretim imkanı sağlayan bir sistemdir.
Tünel Kalıp Sistemi Uygulama Detayları
- Kalıp malzemesi olarak metal kullanılmakta olup birleştirme işlemleri kaynak işlemi ile yapılmaktadır.
- Kalıpların yerleştirilmesi ve geri alınmasında yüksek kapasiteli vinçlere ihtiyaç duyulur.
- Binanın taşıyıcı elemanları betonarme olarak üretilmekte, temel, çatı ve bitirme işlerinde ise genellikle geleneksel kalıba başvurulmaktadır.
- Beton dökümünün ardından ortaya çıkan görünüm kaba sıva gerektirmeyecek kadar düzgündür.
- Kalıp sistemi üniform olarak ısıtıldığında kalıp alma süresi oldukça kısalabilir.
Tünel Kalıp Temel Elemanları
Kalıp Yüzeyleri
Yaklaşık 3 mm kalınlığında çelik saçtan imal edilir. Betonun hidrostatik basıncının, sac malzemesinde eğilme oluşturmaması için iç yüzey, çelik profillerle sağlamlaştırılır.
Çalışma Platformları
Kalıp alma işlemini gerçekleştirmek için gerekli elemanlardır. Standart platform boyutları 3 metredir.
Ek Kalıp Parçaları
Döşeme yırtıkları, konsollar gibi elemanlarda kullanılan kalıp parçalarıdır.
Destek Elemanları
Kalıbın arkasına, beton dökümünden sonra gelecek yükü azaltmak için yerleştirilirler.
Bu kalıplar yaklaşık olarak 500 defa kullanılabilmektedir. Bunun yanında imalatları da geleneksel kalıba göre %50 daha hızlıdır. Bu sebeplerden ötürü toplu konut inşaatlarında bu kalıp sistemine başvurmak, para ve zamandan tasarruf sağlamaktadır.
Tünel Kalıp Maliyetli mi? | Tünel Kalıp ve Geleneksel Kalıbın Karşılaştırılması
Bu kıyaslamaları yapmak için 694 m² oturma alanına sahip 6 daireli bir yapının tünel kalıp ve geleneksel kalıpla yapılması durumunda ortaya çıkacak maliyetler incelenmiştir.
İmalat Hızı
- Üretim esaslı kıyaslama yapıldığında tünel kalıp sistemi geleneksel kalıba göre büyük miktarda zaman tasarrufu sağlamaktadır.
- Ekiplerin bekleme süresinden dolayı ortaya çıkacak işçilik kayıpları tünel kalıp sisteminde daha az olmaktadır. Sonuç olarak bu durum maliyete de olumlu miktarda yansımaktadır.
Kalıp Maliyeti Ve İşçilik
Kalıp giderleri, birçok betonarme binada en önemli maliyet kalemlerinden biridir. Bu nedenle yapının tasarım aşamasında uygun kalıp sisteminin maliyet ve işçilik açısından seçilmesi ekonomik açıdan çok önemlidir.
Bu değerlere bakıldığında aynı mimari kesitteki bina için geleneksel kalıp sisteminde %35 daha fazla kalıp maliyeti oluşmaktadır.
Donatı Maliyeti
Bu tablo incelendiğinde tünel kalıp sisteminin ihtiyaç duyduğu donatı miktarı geleneksel kalıba göre daha fazladır.
Beton Maliyeti
Hazır betonların kullanıldığı bu sistemde taşıyıcı elemanlarda da kullanıldığı için tünel kalıp sisteminin ihtiyaç duyduğu beton miktarı daha fazladır.
Son olarak bu iki kalıp sistemini toplam maliyet açısından kıyaslamak için aşağıdaki tabloyu inceleyelim.
Toplam Maliyet Karşılaştırılması
Geleneksel kalıp sistemi ile yapılacak yapının toplam maliyeti tünel kalıba kıyasla %38 daha azdır.
MERHABA …. BİR GÖRÜŞE GÖRE ÇOK RİJİD OLAN TÜNEL KALIP SİSTEMLERİ, BÜYÜK İVME OLUŞTURAN DEPREMLERDE PEK İYİ DAVRANIŞ GÖSTEREMEMEKTEDİR… BU KONU HAKKINDA NE DÜŞÜNÜRSÜNÜZ..
FFATİH TANER VURAL
İNŞAAT MÜHENDİSİ
PROJE VE UYGULAMA DENETÇİSİ
0 532 390 97 73
[email protected]
iyi günler bu metrajlar doğru mu acaba güncel yaklaşık maliyetle yaptığımda 15 milyon tünel kalıp 11 milyon geleneksel kalıp tutuyor
Binanın alt yapısı tünel sistemi olunca ne kadar dayanıklı olabiliyor acaba depreme 10 katlı,23 senelik
Daha az demir kullanılan klasik işçilikle 5 demirci bir inşaatın demirini 2 günde yapacak. Ama tünel kalıpda 2 kişi 1 günde daha fazla demiri bitirecek öyle mi ? Hadi len derler adama. Birinde noel babanın yaptıklarını vinçle koy geç usulü ile diğerinde el arabası ile mi çalışıyorsunuz. Hayatınızda şantiye alanında bulundunuz mu siz ?
Depremin kayada yıktığına dünyadan da örnek yoktur. Son deprem Maraş Pazarcık’ta oldu. Pazarcığın mahallesi olan Cçğdem tepe’de ölü yaralı sıfırken tepe üzerinde tek bir hasar almamıştır. Buna karşın 200 km uzakta Harran ovasını işgal eden evleri yıkmıştır. Veya 160 km uzakta Malatya Battalgazi ovasındaki evleri yımıştır. 17 Ağustos 1999 Kocaeli depremi de bitişiğindeki Kocaeli yamaçlarında tek bir evin camını kırmazken 200 – 250 km uzakta Tekirdağ ovalarını işgal eden evleri yıkmıştır.
Kızkulesi 39 m yüksekliğiyle 2500 senedir Kuzey Anadolu Fayının bitişiğindedir. Yüzlerce irili ufaklı depremi sorunsuzca atlattı. 17 ağustos depremini de sıfır hasarla atlatmıştır. POysa ovaları tarım dışında başka amaçla kullanmak doğa yasaları, Anayasa (1961 Anayası Madde 44-46) ve yasalarımıza (sonuncusu 2005 toprak koruma kanunu) göre suçtur. 54 senedir bu bağlamda ülkemizde ve dünyada mücadele veren ekibin başı olarak “Depremin afete değil servete dönüştürülmesi” hem de 2 sene gibi kısa bir sürede ve tüm Anadolu’da yaşama geçirmek elimizdedir. Bu bağlamda içeride ve dışarıda yüzlerce büyük ölçekli ödüllü projelere imza attık.
Dolayısıyla Tünel kalıbın işin hızını arttırması yadsınamayacak bir kazanımdır. Güçlü vinçler de yapılsın. Sorun o olsun.
30 yıllık bir tünel kalıp sistemi ile yapılan binada çatlaklar oluştu. Neden ?