Yaklaşık olarak 5 yıldır restorasyon çalışmaları devam eden Yerebatan Sarnıcı 22 Temmuz 2022’de yapılacak açılış töreniyle tekrar kapılarını açıyor. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 6. Yüzyılda yaptırılan ve suyun içinde yükselen 336 adet sütunla ihtişamlı bir görünüme sahip Yerebatan Sarnıcı’nda restorasyon çalışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütüldü.
Ve açılıyor… pic.twitter.com/2tJ9NaWz3I
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) July 21, 2022
Yerebatan Sarnıcı Özellikleri
Sarnıç, uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metrelik dikdörtgen biçimli bir alanı kapsayan, dev bir yapı. Toplam 9.800 m² alanı kaplayan bu sarnıç, yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahip. 52 basamaklı taş bir merdivenle inilen sarnıcın içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunuyor.
Yerebatan Sarnıcı’nda Restorasyon Kapsamında Neler Yapıldı?
İBB Kültür Varlıkları Projeler Müdürü Merve Gedik, yapılan restorasyon çalışmaları ile ilgili sosyal medya hesabından şu bilgileri aktardı:
- Niteliksiz çıkış yapısını tarihi yarımada sirkülasyonuna daha uygun olacak şekilde giriş yapısı olarak belirledik ve arındırarak çağdaş bir cephe tasarımı ile tamamladık.
- Sarnıç içindeki tüm beton imalatları temizledik. Özellikle ağır, hantal betonarme yürüyüş yolunu kaldırarak sarnıçtan yüzlerce kamyon beton uzaklaştırdık. Yerine esnek, geçirgen, su yüzeyine daha yakın, sarnıcı daha derin deneyimleyebileceğimiz bir yürüyüş yolu yaptık.
- Sarnıcın deprem dayanımını arttırmak için taşıyıcı olmadığını fark ettiğimiz demir gergileri, yoğun çabalarımız ile paslanmaz çelik olarak koruma kuruluna onaylatarak değiştirdik. Gergi sistemi istenildiğinde zarar vermeden yapıdan kolayca uzaklaştırılabilir.
- Sütunlarda, başlıklarda, taban tuğlalarında, tüm özgün yapı elemanlarında hassas konservasyon, temizlik çalışmaları yaptık.
- Sarnıcın genelinden izole Medusa’yı sarnıçla bütünleştirdik, yapıya özgü aydınlatma tasarımı ile sarnıcın tüm potansiyelini deneyimletmek istedik.
İbb Miras olarak Yerebatan Sarnıcı’nda özetle ne yaptık?
🟡 Niteliksiz çıkış yapısını tarihi yarımada sirkülasyonuna daha uygun olacak şekilde giriş yapısı olarak belirledik ve arındırarak çağdaş bir cephe tasarımı ile tamamladık. pic.twitter.com/gVWk2tnW1A
— Merve Gedik (@ohnearkitekt) July 21, 2022