Tünel kalıp, perde ve döşeme betonunun beraber döküldüğü bir sistemdir. Bu sistem genel olarak konut, otel, alışveriş merkezleri ve yurt gibi projelerde uygulanır. Çünkü bu tür projeler her katta kendini tekrar eden rutin proje türleridir.

Tünel Kalıp Avantajları
Avantajlarına şöyle bir bakacak olursak azımsanmayacak kadar çoktur.
Döküm tekniği, statik özellikleri ve hasır çelik kullanımı gibi özelliklerinden dolayı günlük döküme olanak tanır. Tünel kalıbının ilk yatırımı diğer kalıp sistemlerine göre daha fazladır. Ama ortalama 500 defa kullanılılabilmesinden dolayı sonuç olarak çok daha az maliyete denk gelmektedir.
Kısa inşaat süreleriyle gelen ekonomi ve zaman tasarrufu, perde ve döşemenin birlikte dökülmesi ile oluşan monolitik bir ana yapı ve depreme dayanıklı binalar, sıva gerektirmeyen beton yüzeyler, tamamlayıcı yapı elemanlarının prefabrikasyonu gibi birçok avantajı vardır.
Biraz daha detaylandırmak gerekirse tünel kalıp ile inşaat süresi geleneksel yöntemlere göre %75 dolayında azalır, 15 kişilik bir kalıp ekibi ile günde, 2 dairenin kalıbının yerleştirilmesi ve betonun dökülmesini kolaylıkla tamamlanabilir. Beton dökümü ile sağlanan ölçü doğruluğu sayesinde doğramaların takılması da bi hayli kolay olacaktır.
Ayrıca cephe, balkon, parapet ve merdiven gibi prekast elemanlarının uygulanabilirliği ve kapı-perde rezervasyonlarının kullanımı işçilikte büyük avantajlar sağlar.
Çalışanların her gün aynı işlemi tekrar etmesi sebebiyle hata yapma oranları neredeyse imkansız diyebiliriz.
Sistemin kullanım şekli de șantiye güvenliği açısından oldukça yüksektir. Bunlar kabaca baktığımızda tünel kalıp sisteminin görünen avantajlarıdır. Arka planda daha nice olumlu yönleri elbetteki vardır.
dezavantajlarını, ne tür yapılarda kullanılmasının dogru olmadıgı, ne tür yapılarda hiç kullanılamayacağı gibi bilgileri de paylaşırsanız çok daha verimli olur.
Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için :)