Son günlerde karot zararlı mı, karot almak binaya zarar verir mi gibi sorular yaşanan depremlerin ardından yoğun bir şekilde sorulmaya başlandı.
İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü, binadan beton karot örneği alınmasının dayanıma zarar verdiği şeklindeki haberlere yönelik bir açıklama yayımladı.
Karot Almak Binaya Zarar Verir mi?
Açıklamada yer alan ifadeler şu şekilde:
“Son günlerde sosyal medya ve internet üzerinden Jeoloji ve Jeofizik alanlarına atfen paylaşılan ve binalardan alınan beton karot örneklerinin binayı “yaralayacak şekilde” dayanıma zarar verdiğini, bunun yerine “mikrotremor titreşim yöntemleriyle” binaların depreme dayanımının belirlenebileceğini iddia ederek acılı ve endişeli halkımızı yanıltan, bununla da kalmayıp inşaat mühendisliği bilim dalına ve bunu icra eden kurum ve kuruluşların itibar ve yetkinliğine zarar veren paylaşımları görüyoruz. Söz konusu iddia gerçeklikten uzaktır.
Zira özellikle betonarme binaların deprem performansı ve depreme dayanıklılığının belirlenmesinde yürürlükteki güncel deprem yönetmeliği olan TBDY-2018 kapsamında yapılan çalışmalar, kesinlikle binaların mevcut durumunu zayıflatacak adımlar sunmaz. Bahsi geçen kolon ve perde gibi düşey taşıyıcı elemanlardan alınan beton karot numuneleri, numunenin alındığı taşıyıcı elemana dayanım bakımından zarar vermezler. Kaldı ki karotlar için açılan boşluklar yüksek mukavemetli özel harç malzemesiyle derhal doldurulurlar.
Yönetmeliğe göre, bu tespitler tüm taşıyıcı elemanlarda değil, yeterli en az sayıda kolon ve perde elemanlardan alınarak yapılabilmektedir. Bu durum tibbi teşhis için alınan kan örneğine benzetilebilir. Alınan kan miktarı ve alma şekli, hastanın sağlığını olumsuz etkilemez, ancak çok önemli bilgiler içerir.
Beton dayanımının tespiti sonrasında betonarmenin diğer bileşeni olan donatı çeliğinin miktarını ve korozyon durumunu belirlemek için çok sınırlı miktardaki bölgelerde beton kabuk sıyrılarak altındaki donatılar tespit edilir. Sıyırma yapılan bölgelerde de benzer şekilde bu bölgeler hızla kapatılarak donatıların zarar görmesi engellenir. Sıyırma işlemi betonarme kesitin taşıyıcı olmayan dış kabuğunda gerçekleştirilir ve taşıyıcı eleman dayanımına kesinlikle zarar vermez. Sıyırma tespitinden sonra tüm yapıdaki donatıların miktar ve aralıklarının tespiti röntgen yöntemi gibi tahribatsız bir yöntemle tamamlanır.
Özetle, Deprem Mühendisliği bünyesinde zemin koşullarıyla üst yapı durumunu beraber değerlendirmek için yapılan çalışmalarda hem zeminden hem de yapıdan belirli miktarda numune almak gerekir. Mikrotremor yöntemi yer hareketi ve binanın hareket karakterinin çakışarak sarsıntının büyüme ihtimalini denetleyen bir testtir ve binanın deprem dayanımı hakkında bilgi vermez. Bu nedenle, yayılan bu talihsiz paylaşım gerçekleri yansıtmayıp, son dönemde sıkça yaygınlaşan bilgi kirliliğine çok ciddi oranda bir yenisini eklemektedir. Halkımızın buna itibar etmemesini diler, binalarının deprem dayanıklılığını, konusunda uzman İnşaat Mühendisi ekiplerinin yer aldığı kurum ve kuruluşlara başvurarak tespit ettirmelerini şiddetle tavsiye ederiz.”
Haber içeriğinde yer alan jeofizik mikrotromor yontemi binanın hakim titreşim periyodu ile zemin hakim titreşim periyodunu ölçmeye yarar ve bu çok onemli bir parametredir. Binanının cok saglam olmasına ragmen zemin titreşimi ile rezonansa girerse agır hasar görebilir veya yıkılabilir.
Diğer hususlar ise sunlardır. Jeofizik yontem olarak, sismik ve gpr(elektromanyetik yontem) ayrı ayrı binanın tasıyı elemanları üzerinde uygulanan ve tahrip vermeden beton kalitesinin ve donatı durumlarının görüntülenmesini saglayan yontemlwrdir. Mikroteomer tek basına yeterli bir yontem olmayıp, yukarıda bahsettiğimiz diğeer jeofizik yöntemlerinde yerinde uygulanması gerekir. İMO nın yapmış oldugu bu acıklama yetersiz olmakla beraber, jeolooglarla hiçbir alakası olmayan bir durumdur, ayrıca jeofizik biliminden ne kadar habersiz olundugunun üzücü ispatıdır. Zira bircok jeofizik yerbilimci hocarımızın bilhassa bu konuda yapmıs oldugu yayınlar, makalele litaritürde yer almaktadır. Yerbilimciler ve jeologlar kolektif calışma bilincine ulasmadıgımız sürece, maalesef ülkemizde bir adım yol alamayacagız. Şimdi soruyorum bir inşaat muhendisi olarak sizler yıl içerisinde farklı yerlerde tertip edilen yerbilimi konfwranslarının çalıştaylarının kaç tanesine katılım saglıyorsunuz??? Harp projesinin gercekliğine inanmak isteyen bir toplumda katetmemiz gereken cok yol var. Oncelikle değişime kendimizden baslamamız lazım. Lütfen herkez arastırsın öğrensin. Bilemiyorsa çevresindeki onlarca yeebilimciden birine sorsun. Bir kamu kurumuna gitsin oradaki mühendislere konussun. Öğrenmek çok kolay, fakat başlamak çok zordur…. Diyerek cümlelerimi sonlandorıyorum….
Ne zarar verecek ya 10cm deliyorlar 3metre alanda 3 delik bende karot alıyorum kolonlardan perdelerden ama içini boş brakmam boru koyarım