Yabancı dilimi nasıl geliştirebilirim? YDS ve YÖKDİL’ den nasıl yüksek bir puan alırım? Yabancı dil sadece sınav geçmek için mi öğrenilir? Ve benzeri birçok soruya yanıt bulabileceğiniz yazımıza geçelim
Bu yazımda çeşitli yerlerden ve kişilerden edinmiş olduğum deneyimleri sizlerle paylaşma ihtiyacı hissettim başta kendim ve siz değerli okurlarım olmak üzere hep beraber yararlanmak dileğiyle…
Yüksek Biyomühendis’ten tavsiyeler :
Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü mezunu olup Yıldız Teknik Üniversitesinde yüksek lisansını bitirmiş olan bir hanımefendiyle yabancı dil öğrenmek ve geliştirmek üzerine yapmış olduğumuz sohbetten bazı kesimleri sizlere aktarmak isterim.
Sınava(YDS) nasıl hazırlandınız?
Benim sınava hazırlanışım pek sistematik olmadı maalesef, hedeflediğim puana ulaşmam yüksek lisans eğitimine başlamam ile oldu. Yüksek lisans eğitimim süresince sürekli İngilizce makale okumak durumunda kaldım ve böylelikle yabancı dilim ister istemez belirli düzeylere ulaştı. Öncelikle Reader at Work tarzı kitaplardan günlük okuma parçaları okumayla başladım. BBC tarzı haber sitelerinden güncel haberleri İngilizce olarak takip ettim. Daha sonraları ise ulaşım araçlarında geçirmiş olduğum boş vakitlerimi telefonuma indirmiş olduğum çeşitli kelime aplikasyonlarından kelime öğrenerek değerlendirdim.
Sadece kelime ve gramer bilmek yeterli midir?
Elbetteki belirli düzeyde gramerin olsun fakat gramere çok takılıp kalmamak gerek. Belirli kalıpları öğrenip oturttuktan sonra bol bol okuma yapmalısın makale,haber, hikaye vs.
Kimi arkadaşlarım yabancı kelime hazneleri çok geniş olmamalarına karşın 90 ve üstü puanlar aldı bu puanları alırken en önemli etkenlerinin bol bol okuma yapmak ve yabancı dizi izlemek olduğunu düşünüyorum.
YDS veya YÖKDİL için özel kurslara gitmek şart mı ?
Kurslara gitmenin faydası elbette vardır ama bence en önemlisi kişinin kendi çalışması ve öğrendiği yabancı dil her ne olursa olsun yaşamına entegre etmesi gerekir. Ben de çeşitli özel kurslara gittim fakat sınavlarda heyecanın da etkisiyle hep hedeflediğim puanların altında kaldım.
Kısaca toparlamak gerekirse eğer başta da belirttiğim gibi hedeflediğim puanlara ulaşmam yüksek lisans eğitimine başlamamla birlikte oldu çünkü ben istesem de istemesem de İngilizce otomatikman hayatıma girmiş oldu makaleler, çalışmalar, okumalar vs. Sizlerde dil öğrenmek veya sınavlarda hedeflediğiniz puanlara ulaşmak istiyorsanız öğrenmeye çalıştığınız yabancı dili bir mecburiyet veya sadece sınav olarak gördüğünüz takdirde başarılı olamazsınız ancak yabancı dili zevkle hayatınızın her bölümüne dahil ederek öğrenmeye çalışırsanız istediğiniz hedeflere ulaşmış olursunuz.
Uygulama Önerileri
News İn Levels
Oxford 3000 Kelime Ezber
Tureng Sözlük
Kendi Çıkarımlarım
Bu konu hakkında yazılmış birkaç yazı daha okudum ve bence hepsinin ortak olarak söyledikleri şunlar:
Yapımız gereği sevmediğimiz ve yapmak zorunda olduğumuz işleri yapmak istemiyoruz veya yaptığımızda mutlu olamadığımızdan başarı da elde edemiyoruz. Bence yabancı dil öğrenmeyi gözümüzde bu kadar büyütmeden ve bir mecburiyet olarak görmeden evvel, sevmeli dahası hayatımıza adapte etmeliyiz. Toplu taşımalarda seyahat ederken, ders aralarındaki geniş vakitlerde, bir yerde sıra beklerken , uyumadan hemen önce kısacası gün içerisinde bulduğumuz ilk boşluğa yabancı dil doldurarak başarı elde edebiliriz. Yabancı dili sadece sınavda yüksek puan almak olarak görürsek evet belki hedeflediğimiz puanlara ulaşabiliriz lakin sınavdan sonra unutulmaya yüz tutar tıpkı eğitim hayatımızdaki sadece sınavları geçmek için girdiğimiz diğer dersler gibi… Eğer gerçekten öğrenmek istersek önümüzde hiçbir engel kalmaz ne en iyi öğretmenler ne de kurslar, biz canı gönülden öğrenmek istemediğimiz sürece bize herhangi katkıları olamaz.
Umarım bir nebze de olsa faydalı bir yazı olmuştur. Başka yazılarda görüşmek dileğiyle.
“Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan.”
çok faydalı oldu ellerinizle sağlık
Bir nebze de olsa faydamız olduysa ne mutlu bize…