Ülkemizde sayamayacağımız kadar çok yapı ve yine sayamayacağımız kadar mühendis bulunmakta. Bunlara bağlı olarak işsizlik sayısı da bir hayli artmakta. Peki biz bunca rekabetin arasında ne gibi farklılıklarla kendimizi gösterebiliriz? Cevap olarak bildiğiniz şeylerden çok daha farklı konulara yer vermek istiyorum.
Üniversitedeki ilk dersimi hatırlıyorum. Söylenenlerle konuşulan şeyler çok farklıydı. Duymak istediğim sanki birkaç dil daha öğrenmeniz gerektiği, imkanınız varsa yüksek lisans ve hatta bunu yurt dışında yapmak gibi klasik şeylerdi. Ama ilk dersin konusu bu değildi. Ahlaktı. Mühendislikte ahlak. Evet kabul etmek gerekir ki kendinizi mühendislik alanında geliştirmek sadece bilgi olarak büyümek yeterli olmayacaktır. Bunun yanında ahlak dediğimiz toplumu bir arada tutan ve huzur ve güveninin inşaatı açısından da mühendislik çok önemli bir yere sahiptir. Demek istediğim mühendis sadece beşeri yapılar yaratmak oluşturmak değil, toplumsal alanda da görevleri bulunmaktadır.
Mühendis cetvel gibi olmalı.
Mühendis, bir cetvel gibi doğru, dürüst ve güvenilir olmalıdır. Dürüstlüğü, mühendisliğin en önemli şartı bilmeli. Dürüst olmayan bir mühendis,topluma güven vermeden başarılı olamaz.
Mühendisler kendine güveni tam, cesur insanlar olmalı. Kararsız ve zayıf karakterli insanlar iyi bir mühendislik eğitimi alsa bile uygulamada asla ama asla başarılı olamazlar.
Karşılaştığı zorluklarda gösterdiği tutarsız ve emin olunmayan davranışlar kendine ve işine prestij açısından zarar sağlar.
Mühendisler sürekli olarak büyük yatırım projelerine karar merci olduklarından ulusal çıkarları her türlü çıkarın üstünde tutmalıdır.
Önemli bir karar verdiklerinde veya verecekleri zaman önce devletin menfaatini kendi şahsi emellerinden uzak tutmalıdır ki geleceğe umut vadeden bir geçmiş bırakabilsinler.
Kendini geliştirmeli ve yenilemeli.
Mühendislik alanında gördüğü eğitimlerin zaman geçtikçe ek bilgilerle yenileneceğini ve geliştirileceğini unutmamalıdır. Kendini her zaman güncel tutmalı ve gelecek hakkında fikir sahibi olabilmeli tutarlı ve mantığa dayalı olasılıkları önceden tahmin edebilmeli.
Mühendisler kendi çalışmalarını politik ve siyasi tartışmalardan uzak tutmalı.
Politik veya siyasi tartışmalar içerisinde olan mühendis ve mühendis adayları belli bir aşamaya gelmek için başvurdukları bu yöntem kendini veya şirketini uzun vadede ve gelecekteki durumu açısında yarar sağlamasını isterken zarara uğratabilir.
Değerli ülkemizi her gün daha da geliştirmek mühendislerimizin görevidir.Unutmayın mühendislik sadece bir para kazanma yolu değil,gerektiği yerlerde her alanda hizmet verebilecek kalitede olan güncel, yeniliğe açık ve ahlak bakımından da her türlü donanıma sahip olan bir alandır.
Ahlaki yönü savunmanız gerçekten güzel, beğendim.